Ga wandelend op ontdekkingstocht over Texel

Getty Images

In het najaar kunt u Texel uitstekend te voet verkennen. Ga heerlijk uitwaaien op het 30km lange Texelse strand, loop door de unieke natuurgebieden, en bezoek de dorpjes. Wij hebben speciaal voor u een gratis wandelroute beschikbaar, lees snel verder!

Op reis door de tijd: Slurfter tot Kaap

Dit jaar is er op Texel een nieuw wandelpad uitgezet: Wandelpad Slurfter tot Kaap, van oost naar west over het boerenland. De natuurvereniging de Lieuw heeft een wandelpad aangelegd van Oosterend tot de Slurfter, en geeft u een fraai beeld van het Texelse polderlandschap.

Tot de 17e eeuw waren er op Texel geen polders. Het gebied tussen Eijerland en Texel – het 'buitenveld' genoemd – bestond uit stuifduinen en kwelderzand met lege zandvlaktes. Een paar diepe kreken, zoals de 'Rog' en 'Hoogezandskil' voerden het opgestuwde water af naar zee. Zand en slik bleven achter. Met deze wandeling gaat u op reis door de tijd: u ziet wat diverse inpolderingen het noordelijke deel van Texel hebben opgeleverd. Van agrarisch land tot unieke vegetatie met bijzondere plantensoorten. Download hier het kaartje in PDF-formaat.

Getty Images

Herbeleef Nederlandse hoogtijdagen met de VOC-route

De kaart:

Getty Images

  • Lengte: ca. 5,1 km
  • Niet geschikt voor rolstoelen
  • Niet geschikt voor kinderwagens
  • Gehele jaar toegankelijk
  • Hond niet toegestaan (uitzondering*)
Startpunt: bij de R.K. kerk aan de De Ruyterstraat

Ga richting dorp en bij ’t Buurtje linksaf. Rechtdoor via het Skillepaadje (A). Voor het bosje linksaf het graspad om boerderij Brakestein heen. Bij de verharde weg linksaf. Bij de kruising Skillepaadje/Doolhof rechtdoor via het onverharde pad. Na ca. 200 m. linksaf de Hoge Berg op (B). Volg het pad tot de Schansweg. Hier linksaf langs de Schans (C) tot de dijk. Bij de dijk linksaf en 1e straat linksaf.

Getty Images


Tips langs de route
A. Het Skillepaadje voert langs de Skilsloot, die in de VOC-tijd een belangrijke vaarroute was voor bootjes die drinkwater naar de voor de kust liggende schepen brachten. Dit water werd gehaald uit de Wezenputten die tegenover boerderij Brakestein liggen.  Omdat Oudeschild in die tijd nog geen haven had, moesten de watervaten over de dijk gehesen worden.

B. Fort De Schans is in de 16e eeuw op initiatief van Willem van Oranje aangelegd. In 1780 bood het plaats aan 320 soldaten en andere manschappen. Er zijn allerlei beroemde mensen op bezoek geweest, zoals Napoleon, in 1811. Die liet het fort nog eens vergroten. De Schans is gerestaureerd en vrij toegankelijk.

Getty Images


C. Bij de kruising Schansweg/Zuidhaffel ligt het zogenaamde 'Galgenlandje'. Hier stonden vroeger galgen waaraan misdadigers werden opgehangen. De galgen waren vanaf de Reede van Texel zichtbaar en golden zo als waarschuwing voor de bemanning van boord van de schepen daar. De galgen werden ook gebruikt als bakens voor de zeelieden.

*TIP: U kunt deze route ook wél met uw hond lopen. Dan kunt u niet achter Brakestein langs, maar neemt u het pad voor de boerderij langs.

Meer informatie

Voor meer informatie over wandelen op Texel en wandelroutes kunt u terecht bij de VVV: www.texel.net of 0222-314741. De VOC-route is terug te vinden in het routeboekje Eilandroutes, verkrijgbaar bij VVV Texel.

Lees nog meer over de bezienswaardigheden en wandelingen van Texel in ons artikel van vorig jaar: Geniet te voet van Texel

Auteur