Grijs en wijs: Zo denken jongeren over hun oudere collega's

Als je maar lang genoeg werkt, krijg je vanzelf te maken met collega’s en leidinggevenden die jonger zijn dan jijzelf. Wat vinden die jonkies eigenlijk van ons?

Plus Magazine polste ruim vierhonderd twintigers en dertigers hierover, in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction.

Aan twintigers en dertigers met oudere collega’s vroegen we:

Ervraar je op je werk een generatiekloof?

Er is goed nieuws, want liefst 82 procent van de twintigers en dertigers ervaart helemaal geen generatiekloof op het werk. Slechts een schamele 15 procent vindt dat er bij hen op de werkvloer wél sprake is van zoiets als een generatiekloof. Die minderheid heeft het over andere opvattingen over het werk en de uitvoering van het werk, over andere hobby’s, en vindt dat we elkaar niet altijd begrijpen.

Als je vindt dat 50-plussers wat extra’s te bieden hebben, wat is dat dan?

Natuurlijk moeten we dat serieus nemen. Daartegenover staat dat bijna de helft van de jongeren vindt dat hun oudere collega’s een meerwaarde hebben in vergelijking met zichzelf of leeftijdgenoten. Ze roemen vooral onze ervaring, kennis, rust, overzicht van het werkveld en visie. Slechts 13 procent is het daar niet mee eens. De meerderheid van de twintigers en dertigers noemt ons ervaren en deskundig. Daarnaast worden ook de eigenschappen ‘inspirerend’ en ‘wijs’ vaak genoemd, maar... kijk uit. Want ze vinden ons ook – al is het in mindere mate – behoudend, traag en klagerig. En helaas, bijna niemand vindt dat wij vernieuwend, flexibel of snel zijn.

Met wie praat je het makkelijkst op het werk?

Een ruime meerderheid zegt dat leeftijd niet uitmaakt. Degenen die aangeven dat het wel uitmaakt, geven grotendeels aan dat ze makkelijker praten met leeftijdsgenoten. Eigenlijk is dat geen wonder. En hoe zit het met grappen maken en plezier hebben? Idem dito. Maar er is ook nog die 19 procent die vindt dat wij ze beter begrijpen dan hun leeftijdsgenoten.

Hoewel er zeker wat op ze valt aan te merken?
Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn op de werkvloer, dat weet iedereen. Neem de omgang met nieuwe technologieën. 60 procent van degenen die dagelijks met senioren te maken hebben vindt dat wij niet al te goed zijn op de computer. Maar daar staat wel die 73 procent tegenover die onze ervaring van grote waarde vindt.

Zijn er ook verschillen tussen twintigers en dertigers?
Hoe zit het trouwens met de twintigers en dertigers onderling? Geboren in 1985 of in 1975... een wereld van verschil? Wel wat de alledaagse digitalisering betreft. Toen de dertigers van nu 10 jaar oud waren, stond in de woonkamer naar alle waarschijnlijkheid een Macintosh Classic of een immense pc te ronken. Grote kans dat de twintigers daarentegen de eerste computer van hun leven als jong-volwassenen zelf aanschaften. Twintigers denken in bits en bytes en hebben een vertrouwdheid met het digitale die verdergaat dan die van de dertigers en zijn – zoals te verwachten is – beduidend somberder over onze computervaardigheden dan dertigers. 59 procent van de twintigers vindt dat we niet zo vaardig zijn met de computer, tegenover 48 procent van de dertigers.

Mogen ouderen meer verdienen?
We horen maar al te vaak dat jongeren zich eraan storen dat zij er bij ontslagrondes als eerste uitvliegen en dat de oudjes mogen blijven zitten. Maar uit ons onderzoek blijkt zonneklaar dat jongeren over het algemeen niet vinden dat ouderen eerder ontslagen moeten worden dan zijzelf. De helft vindt het ook terecht dat 50-plussers meer verdienen dan zijzelf en ook de extra vakantiedagen zijn ons gegund door maar liefst 69 procent van de jongeren.

 

 

Auteur 
Bron 
  • PlusMagazine