Van bank wisselen lijkt lastiger dan het is

Overstappen naar een andere bank te veel gedoe? Dat valt reuze mee! En het kan soms echt lonen om een beetje te ''shoppen'', want de renteoorlog is in volle gang! U leest hier wat u moet weten over het wisselen van uw bank.

Wie van bank verandert, is meteen ook het ‘oude’ bankrekeningnummer kwijt. Voor veel mensen dé reden om bij hun bank te blijven, zelfs al hebben andere banken betere voorwaarden of een hogere spaarrente. Dat kan anders!

Overstapservice
Voor betaalrekeningen bieden de meeste banken een overstap­service. Die regelt dat alle betalingen automatisch naar uw nieuwe rekening worden overgeboekt. Ook worden belangrijke instanties op de hoogte gesteld.

Voor een gewone spaarrekening bestaat deze service meestal niet: u zult zelf een paar zaken moeten regelen. Het kan u (afhankelijk van uw tegoed) tientallen euro’s voordeel opleveren. Als uw eigen bank u een beter aanbod doet, is een overstap eenvoudig. Meestal is een telefoontje of e-mail genoeg om de benodigde formulieren opgestuurd te krijgen. Even invullen en u bent klaar.

Gaat u naar een andere bank, dan vraagt u daarvan de formulieren aan. Deze vult u in en stuurt u op met een kopie van een geldig legitimatiebewijs. Als de nieuwe spaarrekening geopend is, maakt u het gewenste bedrag gewoon over. U kunt de oude spaarrekening sluiten, maar dat hoeft meestal niet. Banken proberen op dit moment elkaars klanten in te pikken, dus wie weet komen ze in de nabije toekomst met een beter aanbod en gaat u gewoon terug.  

Grote verschillen rente
De rente op gewone spaarrekeningen kruipt richting de 3 procent. Deposito’s geven zelfs iets meer. Dat lijkt niet veel, maar het verschil loopt behoorlijk op. De laagste rente die we bij het ter perse gaan van dit nummer konden vinden, was 0,25 procent op de Solide Spaarrekening van Staalbankiers. Als we uitgaan van een spaartegoed van €10.000, zou een overstap naar de 3 procent van AT Bank per jaar €275 opleveren.

Beperkende voorwaarden
Spaargeld is in principe vrij opneembaar, tenzij u hebt gekozen voor een beperkende voorwaarde. Meestal krijgt u dan een hogere rente, bijvoorbeeld als u het geld een jaar vastzet in een deposito. Als u zich niet aan die afspraak houdt, loopt u in de regel rente mis; soms geldt er ook een boete. Informeer daarom voor een overstap altijd bij uw huidige bank naar eventuele beperkende voorwaarden om verrassingen te voorkomen. Tip: houd een lijstje bij met uw spaarrekeningen en eventuele data waarop het deposito afloopt. En houd de actuele rentestanden in de gaten. De gratis attenderingsservice van www.vanspaarbankveranderen.nl kan daarbij helpen.

Lees ook:

Auteur 
Bron 
  • GeldenRecht