5 vragen over afslankmedicijn Mounjaro

Wanneer mag je Mounjaro gebruiken om af te vallen?

mounjaro
Getty Images

Vanaf 11 november komt het nieuwe afslank- en diabetesmedicijn Mounjaro in ons land op de markt. Wat is dit precies voor een medicijn, wanneer mag je het gebruiken om af te vallen en wat zijn de bijwerkingen? Vijf vragen over Mounjaro.

1. Wat is Mounjaro precies voor een medicijn?

Mounjaro is van de Amerikaanse medicijnfabrikant Eli Lilly, en is een merknaam van de werkzame stof tirzepatide. Het wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2 en voor gewichtsbeheersing. Het medicijn, een injectie, verlaagt de bloedsuikerspiegel en verbetert de insulineproductie in het lichaam. 

Daarnaast verlaagt Mounjaro de eetlust, wat bijdraagt aan gewichtsverlies. Dit doet het door twee hormonen te beïnvloeden: GIP (glucose-dependent insulinotropic polypeptide) en GLP-1 (glucagon-like peptide-1), die het gevoel van verzadiging stimuleren en de eetlust afremmen. Door deze werking wordt het middel ook gezien als afslankmedicijn voor mensen met obesitas of (ernstig) overgewicht. 

2. Wanneer mag je dit medicijn gebruiken om af te vallen?

Mounjaro is als afslankmedicijn ontwikkeld voor mensen met overgewicht (BMI vanaf 27), met minstens één gewichtsgerelateerde aandoening, zoals hypertensie (hoge bloeddruk), dyslipidemie, obstructieve slaapapneu, hart- en vaatziekte, prediabetes of diabetes type 2. Daarnaast is het ontwikkeld voor mensen met obesitas (BMI vanaf 30). Het medicijn is alleen op recept verkrijgbaar en wordt altijd gebruikt in combinatie met leefstijladvies en -begeleiding, ook als het gebruikt wordt bij diabetes type 2. 

3. Wat zijn de bijwerkingen van Mounjaro?

Mounjaro is een veilig medicijn, maar je kunt (net als bij elk medicijn) last krijgen van bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: 

  • misselijkheid
  • braken
  • diarree
  • buikpijn
  • hoofdpijn

Ervaar je bijwerkingen? Bespreek dit altijd met je huisarts en meld bijwerkingen bij Bijwerkingencentrum Lareb.

4. Wat is het verschil tussen Mounjaro en Ozempic?

Ozempic komt van de Deense fabrikant Novo Nordisk, en bevat de werkzame stof semaglutide. Mounjaro en Ozempic zijn verschillende medicijnen, maar ze werken op een vergelijkbare manier. Mounjaro is een GLP-1 en GIP receptor agonist. Dat betekent dat het medicijn twee hormonen beïnvloedt. Ozempic werkt alleen op GLP-1. 

Ze zijn beide goedgekeurd om de bloedsuikerspiegel te verlagen bij mensen met diabetes type 2 in combinatie met een gezond dieet en lichaamsbeweging. Mounjaro is ook goedgekeurd voor de behandeling van obesitas of (ernstig) overgewicht. Ozempic is niet voor dit doeleind goedgekeurd. 

5. Wordt het medicijn vergoed?

Nee, het medicijn wordt als afslankmedicijn niet vergoed. Wel wordt het vanuit het basispakket van de zorgverzekering vergoed bij de behandeling van bepaalde patiënten met diabetes type 2. Deze mensen krijgen het middel als aanvulling op dieet en lichaamsbeweging.

Lees ook: Nieuw afslankmiddel Eli Lilly’s Mounjaro komt naar Nederland

Bron 
  • Zorginstituut Nederland
  • Farmacotherapeutisch Kompas