Te snel en te veel eten
Patty Brard deed het en ook Hanneke Groenteman: in korte tijd tientallen kilo’s afvallen door een maagverkleiningsoperatie. Op dit moment zijn er in Nederland jaarlijks zo’n 11.000 mensen die een maagverkleiningsoperatie ondergaan. Het lijkt een gemakkelijke manier om de kilo’s als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. En veel mensen knappen er ook enorm van op. Maar er zijn wel valkuilen.
1. Te snel eten
Als je maaginhoud geminimaliseerd is, heeft dat overgebleven stukje maag echt tijd nodig om het voedsel dat je eet te verwerken. Als je te snel eet en niet goed kauwt, komt het eten in te grote brokstukken in je darmen terecht. Het gevolg: zweten, misselijkheid, braken en diarree. De oplossing: goed kauwen op elke hap en echt de tijd nemen voor een maaltijd.
2. Te veel eten
Het duurt meestal 20 minuten voor je verzadiging voelt als je aan het eten bent. Ook als je maag kleiner is geworden. Maar je maag zit wel eerder vol en als die te vol wordt, ga je braken. De oplossing is net als bij het eerste punt: rustig eten, goed kauwen en tijdens de maaltijd regelmatig je bestek neerleggen. Eet liever vaker op de dag kleine porties. En neem kleinere borden, dan schep je niet zo gemakkelijk te veel op.
3. Te weinig eiwit
Na een maagverkleining is het extra belangrijk gezond te kiezen. De kleine maaltijden die je nog kunt eten moeten je wel de voedingsstoffen leveren die je nodig hebt. Bovendien heeft je lichaam zeker in de tijd na de operatie behoefte aan extra eiwitten. En dat is lastig te halen. De oplossing: kies bij voorkeur iets eiwitrijks met veel goede voedingsstoffen zoals een schaaltje yoghurt of kwark, een handje noten of een volkorencracker met kaas.
4. Geen honger
Door de veranderingen in het lichaam kan het zijn dat je helemaal geen honger hebt. Toch is het belangrijk wel dagelijks een goede basis te eten. Oplossing: eet op vaste tijden (vijf-zes keer per dag) kleine maaltijden.
5. De dieetmodus staat nog aan
Als je veel diëten hebt gevolgd, eet je wellicht te mager. Terwijl vet juist ook goede stoffen levert zoals essentiële vetzuren en vetoplosbare vitamines. Oplossing: kies voor de volle producten, die leveren de juiste voedingsstoffen.
6. Vitaminetekort
De hoeveelheid voedingsmiddelen die je kunt eten, kan nooit de voedingsstoffen leveren die je lichaam nodig heeft. Op de lange termijn kunnen zo tekorten ontstaan. De oplossing: altijd een multivitaminesupplement slikken. Liefst een supplement dat speciaal geschikt is voor na bariatrische chirurgie (maagverkleining) met versnelde afgifte. Deze staan hun vitamines eerder af en dat is beter want de spijsvertering gaat na een maagverkleining een stuk sneller. Uit een gewone multivitamine krijgt je lichaam niet de kans de vitamines op te nemen.
7. Terugvallen in oude gewoontes
In het begin doet de operatie zijn werk wel, maar na verloop van tijd gaat het afvallen niet meer zo vanzelf. Dan zijn leefregels nodig om je gewicht nog verder te laten dalen of gelijk te houden. De oplossing: werk aan het blijvend veranderen van je eet- en beweeggedrag. Terugvallen in oude gewoontes leidt vaak opnieuw tot gewichtstoename.
Een maagverkleiningsoperatie
Je komt in Nederland alleen voor een maagverkleiningsoperatie in aanmerking als je een BMI hebt van hoger dan 40, of een BMI boven de 35 met ernstige andere problemen, zoals diabetes, slaapapneu of hartproblemen. Ook moeten andere afvalpogingen mislukt zijn. Patiënten worden voor en na de operatie intensief begeleid. De grootte van de maag wordt teruggebracht tot de maat van een flink ei, dus na de operatie moet je aanleren om vijf á zes keer per dag een kleine maaltijd te eten.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de diëtisten van Care for Obesitas.