Hoe zit het met die zware botten en spieren?
Kun je eigenlijk afvallen door meer te sporten als je ondertussen hetzelfde blijft eten? Zijn spieren zwaarder dan vet? En hoe zit het met zware botten, bestaan die echt? Het antwoord op zeven prangende vragen over afvallen en je gewicht.
1. Kun je afvallen door alleen meer te sporten?
Het kan, maar snel zal het niet gaan. Gezonder eten heeft veel meer en sneller effect dan meer bewegen of sporten alleen. Om één kilo lichaamsgewicht kwijt te raken, kan het nodig zijn om wel 25 uur extra te wandelen. Sporten maakt bovendien hongerig en moe, dus de verleiding om na het sporten meer te gaan eten is groot. Aanpassen van je voedingspatroon is daarom de eerste en belangrijkste stap als je wilt afvallen.
2. Word je dik van noten?
Veel mensen denken dat je dik wordt van noten. Niet zo gek, omdat noten voor een groot gedeelte uit vet bestaan. Ook bevatten ze veel kilocalorieën, zo’n 160 per handje van 25 gram.
Maar van noten op zichzelf word je niet dik. Te veel noten eten kan wel bijdragen aan het ontstaan van overgewicht, maar als je er niet te veel en te vaak van eet, word je echt niet meteen dik. Het voedingscentrum beveelt aan dagelijks een kleine hoeveelheid noten te eten voor een gezond eetpatroon.
3. Bestaan 'zware botten'?
Helaas, het is een fabel. Zware botten bestaan niet. Als je te zwaar bent, weeg je meer voor je lengte dan goed is voor je gezondheid. Dit heeft niets met het gewicht van je botten te maken, maar met een te veel aan lichaamsvet.
De botten van zware mensen zijn niet veel zwaarder dan die van lichtere mensen. Het gewicht van je botten is wel afhankelijk van je lengte, maar daar is in de berekening van de BMI al rekening mee gehouden.
4. Val je gemakkelijker af in de zomer?
"Als het kwik stijgt, dan verlies je snel wat overtollige kilo’s". Is dat zo?
Kort samengevat: als het warm is, heb je minder trek. Maar bij hoge temperaturen beweeg je meestal ook een stuk minder. De kilo's vliegen er dus niet ineens af in de zomer. En hoe zit het met vakantiekilo's, waar komen die vandaan?
5. Wat zijn snelle suikers?
Misschien ben je de term 'snelle suikers' wel eens tegengekomen. Bijvoorbeeld in een artikel met afvaltips, waarin je het advies krijgt om snelle suikers te vermijden. Snelle suikers zijn koolhydraten die snel in je bloedbaan komen en je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Na het eten van dit type koolhydraten krijg je meestal snel weer trek. Hier zitten ze in.
6. Zijn spieren zwaarder dan vet?
Spiermassa weegt inderdaad meer dan vetmassa. Simpel gezegd bestaan je spieren grotendeels uit water en eiwitten. En lichaamsvet is in feite niets meer dan een opeenstapeling van triglyceriden en deze zijn lichter.
Veel mensen die starten met sporten om af te vallen zijn na een paar weken dan ook hevig teleurgesteld als de weegschaal niet minder, maar meer kilo's aangeeft. Juist als je begint met sporten, is de kans groot dat je zwaarder wordt. Ben je meer gaan sporten en niet meer gaan eten of zelfs minder en gezonder? Dan kun je ervan uitgaan dat je gespierder bent geworden en dat dat extra kilo's veroorzaakt.
7. Waar meet je je buikomtrek?
Je middelomtrek meet je tussen de onderste rib en de bovenkant van het bekken, ter hoogte van de navel. Adem uit als je je middelomtrek meet. Heb je je buikomtrek gemeten? Check dan in het schema of je een gezonde buikomvang hebt.
Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.
Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.