Hoe gezond zijn eierkoeken?

Niets anders dan bloem, suiker, eieren en bakpoeder

Getty Images

Sinds de hoogtijdagen van het Sonja Bakker dieet staat de eierkoek bekend als een gezond tussendoortje. Maar is zo’n koek echt wel gezond of kun je beter iets anders nemen?

Het recept van eierkoeken bestaat uit bloem, suiker, eieren en bakpoeder. Het verschil met de meeste andere soorten koek is dat bij een eierkoek geen vet gebruikt wordt. Geen boter, margarine of olie dus. Dat zorgt er voor dat het caloriegehalte van zo’n grote eierkoek flink lager ligt dan van andere grote koeken zoals gevulde koeken, rondo’s of stroopwafels.

Dat is dan ook wel het enige positieve punt. Eierenkoeken bestaan vooral uit koolhydraten en een groot deel daarvan is suiker. De meeste eierkoeken worden bovendien van witte bloem gemaakt. Een eierkoek bevat dus eigenlijk helemaal niets gezonds.

Het draait niet om vet

Dat Sonja Bakker toch eierkoeken 'voorschreef' is te verklaren omdat in die tijd (met de hoogtijdagen in 2006) een afslankdieet vooral gericht was op het vermijden van vet en het tellen van calorieën. Alles wat vetvrij of vetarm was werd daarmee synoniem voor gezond. Inmiddels weten we dat vet niet echt de boosdoener is. Ook vet heb je nodig. Dat een eierkoek weinig vet bevat, maakt de koek dus niet per definitie gezond.

Alternatieven die wél gezond zijn

Wil je wat kilo’s kwijt, maar wel iets tussendoor eten? Dan kun je beter je toevlucht nemen tot tussendoortjes die je wel iets leveren aan waardevolle voedingstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Een beter alternatief is dan een plakje volkorenkrentenbrood, een handje noten of studentenhaver, een schaaltje yoghurt eventueel met een stuk fruit, wat rauwkost (snoeptomaatjes, plakjes komkommer) of een paar olijven.

Minder calorieën dan een eierkoek, maar meer voedingsstoffen

  • 2 mandarijnen
  • 1 appel of 1 peer
  • 1 latte macchiato zonder suiker
  • 1 chai latte zonder suiker
  • 1 beker karnemelk
  • 1 schaaltje halfvolle yoghurt met wat honing
  • Smoothie van 1 stuk fruit met scheut karnemelk of magere yoghurt
  • 1 sneetje volkoren krentenbrood
  • 1 volkoren knäckebröd met een beetje honing of appelstroop
  • 2 gedroogde abrikozen of pruimen
  • Worteltjes of komkommerreepjes met 2 eetlepels hummus
Auteur