Ik eet bijna niets, en toch...

Waarom komt u aan?

Getty Images

Hoe vaak hoort u het, hoe vaak verzucht u het zelf: "Ik eet nauwelijks iets en toch word ik alsmaar dikker!" Wie dat zegt, zou er goed aan doen om de eigen eetgewoonten eens onder de loep te nemen. Want hoeveel is dat 'niets' precies?

Om daarachter te komen zou u een paar dagen bij moeten houden wat u precies eet en drinkt en dan uitrekenen hoeveel calorieën dat per dag zijn. Voor veel mensen is dat werkelijk een eyeopener: het onderschatten van de eigen calorie-inname is de meest voorkomende oorzaak van zogenaamd onverklaarbaar overgewicht. Misschien komt u er dankzij dit eetdagboek achter dat u zich met de hoofdmaaltijden inderdaad netjes houdt bij 'slanke' voedingsmiddelen, maar dat het de tussendoortjes zijn die u nekken. Een koekje, een handje pinda's, één roomijsje... het zijn vaak die kleine dagelijkse zonden die ervoor zorgen dat na een jaar de weegschaal opeens een paar kilo meer aangeeft.

Wanneer eet u en waarom?

Pas als u weet waardoor u aankomt, kunt u er iets aan doen. Wat ook helpt? Weten wanneer precies u 'zondigt' en waarom. Houd dat daarom in het eetdagboek ook bij. Snackt u tijdens het tv-kijken, grijpt u naar zoetigheid bij stress, stopt u iets in uw mond als u zich verveelt? Alleen al doordat u zich bewust wordt van uw snack- en snoepgedrag, verandert dat gedrag: u zult voortaan niet meer zo snel achteloos (lees: onbewust) een schaaltje chips of reep chocolade naar binnen werken. De ervaring leert dat mensen die een tijdje een eetdagboek hebben bijgehouden als vanzelf een paar kilo kwijtraken.

Heeft u vaak last van stress, dan zult u extra alert moeten zijn op uw eetgedrag. Uit onderzoek bleek dat stress de eetlust aan tafel behoorlijk kan doen afnemen, waardoor u het idee krijgt dat u bijna niets eet, maar het impulsieve snacken en snoepen juist versterkt. Ook bij laboratoriumdieren is dit gedrag aangetoond: vetten en suikers schijnen voor de beestjes hét middel te zijn tegen stress en angst. Een manier om te ontstressen (meditatie, yoga, mindfullness) helpt u in dit geval natuurlijk eerder bij het afslanken dan een of ander dieet.

Eten is voedsel

We eten om ons lichaam de calorieën te leveren die het nodig heeft om allerlei taken uit te voeren. Maar we eten ook heel vaak omdat we het lekker vinden en ons er goed bij voelen. Dat is niet zo vreemd, want eten stimuleert letterlijk het genotscentrum in de hersenen, op een manier zoals ook drank en drugs dat doen. Wie gaat eten om dit genotscentrum te prikkelen, loopt het gevaar een eetverslaving op te doen, of op z'n minst overgewicht te ontwikkelen. Dat betekent niet dat u niet meer mag genieten op het moment dát u eet, maar wel dat u moet stoppen met eten om te genieten. Het makkelijkst is dat als u een strak eetschema aanhoudt: driemaal per dag een slanke hoofdmaaltijd en eventueel twee keer een dito tussendoortje.

Kies voor gezond

Het is niet voor niets dat mensen in arme landen vaak overgewicht hebben. Want als zij moeten kiezen tussen een gezonde salade of een minder gezonde maar calorierijke maaltijd, kiezen ze voor het laatste: dat geeft meer verzadiging. Ook in het rijke Westen zien we dat mensen die het niet zo breed hebben, vaak met overgewicht kampen. Calorierijk eten is gewoon goedkoper.

Toch kunt u ook als u wat minder geld heeft, bewust kiezen voor slank. Bonen bijvoorbeeld verzadigen ook prima en leveren per 100 gram slechts 103 kilocalorieën, terwijl een varkenskarbonade van 100 gram maar liefst 215 kilocalorieën bevat. En broodbeleg? Eén plakje gekookte worst levert 75 kilocalorieën, 50 gram tomaat slechts 13 kilocalorieën. Bestudeer calorietabellen en maak uw keuze.

7 caloriearme tips

  1. Denkt u dat u goed bezig bent als u vruchtensap drinkt? Stop er maar mee: vruchtensap bevat evenveel calorieën als frisdrank. Drink liever water en thee, maar dan wel zonder suiker.
  2. Eet u tussen de middag maar één broodje? Dat is niet veel. Maar wat zit erop? Dik roomboter, mayonaise, vette vleeswaren, volvette kaas? Beleg uw brood liever met tomaat, radijs, komkommer en knapperige sla.
  3. Slaat u het ontbijt liever over om op calorieën te besparen? Niet goed: het maakt dat u de rest van de dag juist méér eet.
  4. Eet u vaak kant-en-klaar-maaltijden die er 'slank' uitzien? Besef dan dat verreweg de meeste toch te veel calorieën bevatten. Dat geldt ook voor kant-en-klare sauzen en soepen.
  5. Kiest u als dessert een fruityoghurt of vetarme chocolademousse omdat u op de lijn wilt letten? Dan bent u fout bezig, want ook deze toetjes bevatten veel calorieën. Neem liever vers fruit toe, eventueel met wat magere yoghurt.
  6. Bent u gek op pasta? Houd u in! Pasta en aardappelen bevatten ongeveer evenveel calorieën. Maar... in een macaroni- of spaghettischotel vormt pasta het hoofdbestanddeel, terwijl aardappelen meestal een bijgerecht zijn (behalve dan in stamppotten).
  7. Houdt u wel van een glaasje voor en tijdens het eten? Wijn bevat evenveel calorieën als frisdrank. Drink minder. En als u drinkt: verdun de wijn met water.
     
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine