Waar moet u op letten?
Getty Images
Salades zijn lekker licht en makkelijk te maken. Ideaal als u geen zin hebt om uren in de keuken te staan. U kunt salades gemakkelijk zelf maken, maar veel mensen kiezen voor kant-en-klare maaltijdsalades. Deze salades bevatten vaak veel calorieën en kunnen daarom echte dikmakers zijn. En dat terwijl u denkt dat u gezond bezig bent!
Waar moet u op letten als u toch een kant-en-klare maaltijdsalade wilt eten?
- De grootte van de portie. Het is vaak best wel veel en daarom krijgt u meer calorieën binnen dan u eigenlijk zou willen.
- De dressing. Deze bevat vaak veel vet. Gebruik er maar een beetje van of gebruik uw eigen slanke dressing.
- Kaas. Sommige salades bevatten grote hoeveelheden kaas. Dit is meestal de ongezonde, volvette variant met veel calorieën.
- Noten zijn erg gezond, maar wel heel vet en dus calorierijk. Eet ze dus met mate.
- Eet verder niets extra's bij de salade, zoals brood of pasta. De salade levert zelf al genoeg calorieën.
Welke ingrediënten kunt u goed gebruiken als u zelf een heerlijke maaltijdsalade wilt maken?
- Voor de basis: gekookte aardappelen, volkorenpasta, zilvervliesrijst, couscous of brood.
- Groente: gemengde sla, paprika, tomaat, komkommer, ui, radijs, wortel, bloemkool, maïs, spinazie, andijvie, bleekselderij, paksoi, taugé, avocado, gekookte sperziebonen, gebakken champignons, gegrilde courgette of aubergine.
- Ook fruit kan prima in salades. Denk aan aardbei, appel, peer, ananas, mango of meloen.
- Vlees, vis of vleesvervanger: kipfilet (gerookt, gegrild of gebakken), gebakken biefstukreepjes, (rauwe) ham, rosbief, carpaccio, magere spekjes, witte vis, (gerookte) zalm, tonijn, gamba's of garnalen, geitenkaas, mozzarella, kruidenkaas, gewone 30+ kaas, brie, schimmelkaas of feta.
- Voor de dressing: magere yoghurt, halvanaise, ketchup, olijfolie, azijn, pesto, chilisaus, honing, suiker, zoetstof of mosterd. Maak verder op smaak met verse kruiden en varieer eens met verschillende smaken olie en azijn.
- Extra's: noten (pijnboompitten, walnoten, hazelnoten of cashewnoten), zaden (zonnebloemzaden, sesamzaad of pompoenpitten), olijven, zongedroogde tomaten, gekookt ei, zilveruitjes, augurken en knoflook.