Stelling: ‘De dokter mag tegen een patiënt zeggen dat hij te dik is.'

Getty Images

Het is steeds vaker een onderwerp in de spreekkamer: overgewicht. ‘U bent eigenlijk te zwaar en dat is niet gezond. U kunt er ziek door worden. Wilt u hulp bij het afvallen?’ Niet iedereen is gelukkig met deze inmenging van de dokter bij het gewicht. Hoe denkt u daarover?

Eens: de dokter moet helpen tegen de obesitas-epidemie

Overgewicht is een belangrijke risicofactor bij ziekten als diabetes, artrose, slaapapneu, hart- en vaatziekten en niet te vergeten covid-19. Goed dat de arts hier tegenwoordig meer aandacht voor heeft. De arts kan meteen doorverwijzen naar persoonlijke hulp bij het afvallen. Dat kan een diëtist zijn, maar ook een leefstijlcoach die vergoed wordt.  

Eigenlijk is het gek dat de dokter er niks over zou mogen zeggen, als overgewicht inderdaad zo belangrijk is voor onze gezondheid. We vinden het ook normaal dat de arts patiënten aanspreekt op roken of overmatig alcoholgebruik. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft inmiddels overgewicht, het wordt zelfs de obesitas-epidemie genoemd. Het geeft op den duur veel extra zorgkosten, waar we allemaal aan meebetalen. Goed dat artsen mensen wijzen op de gevaren van overgewicht en hulp aanbieden.

Oneens: dat is niet de rol van de dokter, maar van de politiek

Dat de helft van de Nederlanders te zwaar is, los je niet op met een waarschuwing van de dokter. Dat maakt het een individueel probleem (‘je eet te veel en je sport te weinig, doe er wat aan’), terwijl afvallen vreselijk moeilijk is. Als zoveel mensen het niet lukt om af te vallen, spreek je niet van persoonlijk falen, maar van een maatschappelijk probleem.

We worden op straat verleid met donuts, pizza en friet. De meeste kant en klare producten in de supermarkt zijn te vet en te zout. De gezonde producten zijn duurder dan de ongezonde. De overheid kan ingrijpen met suikertaks, schrappen van BTW op groente en fruit, gratis watertappunten en aanleggen van fiets- en wandelroutes. Maar dat gebeurt veel te weinig.

Daarbij – je moet de dokter altijd om hulp kunnen vragen. Of je nu dik bent, rookt of bij wijze van spreken heroïne gebruikt. Als de dokter met het vingertje gaat wijzen, is de spreekkamer geen veilig plek meer.

Meer lezen over deze kwestie? NRC schreef een interessant artikel met cardioloog Janneke Wittekoek en Volkskrant-columnist en activist Asha ten Broeke. Lees het artikel hier.

Auteur