In een fastfoodrestaurant bestel je een lekkere hamburger met frites. In het menu staat hoeveel het gerecht kost, bijvoorbeeld 12 euro. Maar niet hoeveel calorieën je binnenkrijgt als je alles op zou eten. En ook niet of een visburger met een salade een lichtere keuze is. In Groot Brittannië staan de calorieën sinds kort wel op de menukaart bij restaurantketens. Is dat een goed idee? Reageer hieronder.
Eens: het helpt om gezondere keuzes te maken
De helft van de Nederlanders is te dik, net als in Groot Brittannië. We leven in feite in 'Luilekkerland', waar we continu worden verleid om ongezonde keuzes te maken in onze voeding. Alle reden om daar wat tegenover te zetten. Met de calorieën op het menu speelt een restaurant open kaart over wat er in een gerecht zit. Dat helpt mensen om wat te matigen in energierijke gerechten. In Amerika en Canada is het al langer gebruikelijk om de calorieën te vermelden op menu’s van restaurantketens. In de praktijk heb je het met 'ketens' overigens vooral over fastfoodrestaurants. Dat blijkt inderdaad te werken - mensen komen met (iets) minder calorieën in hun maag naar buiten, volgens onderzoek in PLOS Medicine.
Oneens: geen gezeur over calorieën als ik uit eten ga
Een maaltijd buiten de deur is meestal calorierijker dan een maaltijd thuis. Er wordt scheutig gebruik gemaakt van zout, olie en boter, om de gerechten extra smaak te geven. Daarvoor eet je ook buiten de deur, om te genieten van een gerecht, dat je niet zelf hoeft te maken. U vindt het misschien niet gezellig om geconfronteerd te worden met de hoeveelheid calorieën in uw maaltijd. Tweede punt: het is wat eenzijdig om alleen naar de hoeveelheid calorieën te kijken, als het gaat om de voedingswaarde van gerechten. Volgens de regels van het Voedingscentrum gaat het er meer om dat je voldoende groente en fruit eet, plantaardige eiwitten kiest, transvetten tot een minimum beperkt en matig bent met snelle suikers. Om al die informatie op menukaarten te gaan zetten – daar zit niemand op te wachten.