Ik volg een glutenvrij dieet vanwege een glutenintolerantie. Kunnen er door dit dieet tekorten ontstaan?
Joke
Patricia Schutte, voedingsdeskundige
Ja, tekorten liggen op de loer bij een glutenvrij dieet. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Het zit daarom ook in alle producten die van deze glutenbevattende graansoorten gemaakt zijn: alle soorten gewoon brood, maar ook beschuit, crackers, gebak, koek, muesli, vlokken, tarwemeel, tarwegries en in deegwaren zoals macaroni, spaghetti en vermicelli. Ook in producten met een glutenbevattend bindmiddel, zoals soep, saus, worst en aangemaakt gehakt zitten gluten. Zelfs in glutenvrije producten mag nog een beetje gluten zitten.
Klachten
Er zijn dus veel producten die je niet meer kan eten en dat kan tekorten aan bepaalde voedingsstoffen geven. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan zoals een opgezette buik, chronische diarree, buikpijn, bloedarmoede, vermoeidheid, lusteloosheid, gewichtsverlies, botontkalking, tandglazuurafwijkingen en groeiachterstand bij kinderen. Het is ook mogelijk dat door gevoeligheid voor gluten darmafwijkingen ontstaan zonder dat er klachten ontstaan. Zelf experimenteren met een glutenvrij dieet is dan ook af te raden.
Als je geen gluten kan eten is het daarom nodig om een diëtist te vragen om een dieet samen te stellen. Deze let erop dat bepaalde voedingsmiddelen kunnen worden vermeden zonder dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat.
Ongeveer 1 procent van de bevolking is overgevoelig voor gluten. Dit heet coeliakie (glutenintolerantie), een aandoening aan de dunne darm, waardoor voedingsstoffen niet goed meer worden opgenomen. Dit is niet te genezen. Mensen hebben klachten als hevige buikkrampen of diarree, en ook bijvoorbeeld moeheid, lusteloosheid of bloedarmoede door een tekort aan voedingsstoffen. Om met zekerheid vast te stellen of je coeliakie hebt, moet er uitgebreid onderzoek worden gedaan door een arts.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.