Platjes, luizen in de schaamstreek

Houden van haar, vocht en warmte

Getty Images

Phitirus pubis, schaamluis, platjes, krabluis. Allemaal verschillende woorden voor dezelfde krabachtige parasiet die leeft tussen de haren in de schaamstreek. De aanwezigheid van deze beestjes resulteert in jeuk: vervelend, maar ongevaarlijk. Wel kunt u de luis gemakkelijk op anderen overbrengen. Uitgebreid wassen helpt niet: een speciaal middel is noodzakelijk.

De schaamluis is een kleine krabachtige geelwitte parasiet van ongeveer 2 tot 3 millimeter groot. Hij is opvallend plat, vandaar ook de naam platjes. Hij leeft graag op de huid van plaatsen waar veel haar zit en waar het warm en vochtig is. De parasieten leven dan ook vooral in het schaamhaar en in de bilspleet. Daarnaast vindt u ze ook in okselhaar, borsthaar, een behaarde navel of aan de binnenkant van de dijen. In een enkel geval komen ze zelfs in de wimpers en wenkbrauwen terecht.

Kruipen

Schaamluizen kunnen niet springen, maar kruipen langzaam rond over de huid en haarwortels. Ze leggen gemiddeld twee tot drie eitjes (neten) per dag die ze aan haren vastplakken. De eitjes hoeven niet op het lichaam te zitten om in leven te blijven. Na ruim een week komen ze uit. Ook de luis zelf kan twee dagen zonder gastheer overleven.

Beten

Jeuk is de belangrijkste klacht bij schaamluizen. De parasiet leeft van het bloed en de beten veroorzaken jeuk. Deze beten laten blauwgrijze plekjes achter op de huid. Door irritatie of door het krabben kan de huid ook rood worden of ontsteken. Daarnaast laten de luizen vaak roodbruine ontlasting achter op de huid of het ondergoed.

Besmettelijk

Platjes worden overgebracht door nauw lichamelijk contact. Tijdens seks kunnen de luizen overlopen, maar dat kan ook gebeuren tijdens het tegen elkaar aan liggen. Het dragen van andermans kleding, het gebruiken van de handdoek van iemand anders of in bed liggen met iemand met schaamluis kan ook besmetting tot gevolg hebben.

Diagnose?

Bij terugkerende jeuk op behaarde plekken moet u goed controleren op de aanwezigheid van luizen en neten. Vooral de wittige neten die vastgeplakt zitten aan de haren zijn vaak goed te onderscheiden.

Als u luizen of neten hebt gevonden is het niet nodig om langs de huisarts te gaan. Er zijn bij drogist en apotheek verschillende middelen zonder recept verkrijgbaar. Vooral permetrine crème en bioalletrine of piperonylbutoxide spray worden aangeraden.

Behandelen

De inwerktijd is afhankelijk van het middel. Lees dus altijd goed de bijsluiter. Het middel doodt de luizen en neten, u moet zelf de dode parasieten dus nog uit het haar kammen. Meestal is een behandeling voldoende, soms is het nodig om de behandeling na een week te herhalen.

Vergeet ook vooral niet om kleding en beddengoed op tenminste 60 graden te wassen. En uw partner moet behandeld worden, ook als hij geen klachten heeft, anders kunt u elkaar blijven besmetten. Schaamluis op de wimpers mag niet chemisch behandeld worden. U kunt de luizen met een pincet verwijderen of verstikken met vaseline.

Soa

De schaamluis wordt gezien als seksueel overdraagbare aandoening. Als u de parasiet hebt opgelopen door seksueel contact is het verstandig om ook onderzoek naar andere soa's te laten doen. Schaamluizen kunt u echter niet voorkomen door het gebruik van een condoom.

Volgens wetenschappers komt schaamluis steeds minder voor. Ze denken dat dit komt doordat veel mensen tegenwoordig het schaamhaar (kort) scheren.

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Huidinfo
  • Soa Aids Nederland
  • Apotheek.nl