Waarom jeukt de ene muggenbult meer dan de andere?

+ 5 huismiddeltjes die de jeuk verminderen

jeuk muggenbult
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: waarom jeukt de ene muggenbult meer dan de andere?

Ze zijn er weer volop: muggen! Word jij lek geprikt en jeukt de ene muggenbult enorm en de andere helemaal niet? Dan vraag je je vast af: waarom is dat eigenlijk zo?

Het is vrij eenvoudig: de jeuk is afhankelijk van hoe het immuunsysteem reageert op de ongeveer twintig lichaamsvreemde eiwitten die een mug op de huid achterlaat. Sommige mensen reageren daar hevig op, anderen helemaal niet. Als je gaat krabben aan een bult beschadig je het weefsel in en onder de huid nog meer. Dit activeert de ontstekingsreactie die bij de beet hoort. De jeuk wordt erger én zal langer aanhouden. Hoe moeilijk het ook is, probeer dus niet te krabben!

Hoe ontstaat de jeuk?

Normaal stolt je bloed als je een wondje hebt. Om het bloed rustig op te kunnen slurpen, moet het even vloeibaar blijven. Daarom spuiten muggen tijdens het steken een beetje speeksel met een antistollingsmiddel in je huid. Als reactie op dit antistollingsmiddel komt er histamine vrij, wat zorgt voor een allergische reactie die gepaard kan gaat met jeuk, roodheid en zwelling. Hoe meer speeksel een mug tijdens het bijten achterlaat, hoe meer jeuk je zult hebben.

Wat kun je doen om je jeuk te verminderen?

Heb je veel last van de jeuk en heb je geen middeltje met antihistamine in huis? Dan kunnen deze vijf huismiddeltjes eventueel de jeuk wat verzachten:

1. Koelen: leg een natte, koude doek op je bult. Gebruik eventueel ijsklontjes of een icepack.
2. Honing: niet alleen heeft honing een ontstekingsremmende werking het kan ook zorgen voor minder jeuk!
3. Bananenschil: wrijf met de binnenkant van de schil over je bult en de jeuk zal verminderen.
4. Basilicum: even over de bult heen wrijven en je zal al snel verlichting voelen
5. Citroensap: het prikt eerst even, maar daarna is de jeuk minder

Nadeel van al deze middeltjes is dat het maar even helpt. Het zal je even afleiden van de jeuk, maar het helpt maar tijdelijk. Neem liever maatregelen om te voorkomen dat je gestoken wordt. Daarover kun je meer lezen in dit artikel: Muggen: zo houd je ze op afstand.

Auteur 
Bron 
  • Weeronline
  • Huidarts