De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog. De geboortedatum bepaalt wanneer iemand AOW krijgt.
Wie in 2016 de leeftijd van 65 jaar bereikt, krijgt op zijn vroegst een half jaar daarna AOW. De jarigen in de eerste helft van het jaar, wachten tot zes maanden na hun verjaardag op de eerste AOW-uitkering. Jarigen in de tweede helft van het jaar wachten negen maanden.
Na 2016 gaat de verhoging van de AOW-leeftijd gestaag door tot 67 jaar in 2021 voor iedereen die na 30 april 1954 maar voor 1 januari 1955 is geboren. PlusOnline publiceerde eerder het artikel Wat is mijn pensioenleeftijd, waarin de precieze AOW-leeftijden behorend bij een bepaalde geboortedatum staan.
Vijf jaar van tevoren bekend
Iedereen die in 1955 of later is geboren, krijgt op zijn vroegst op 67-jarige leeftijd recht op AOW, maar waarschijnlijk later. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd namelijk afhankelijk van de levensverwachting. Vijf jaar voordat iemand AOW-gerechtigd wordt, stuurt de overheid een bericht hierover.
Mijn vrouw is nog geen 65. Heb ik recht op een toeslag?
Nee. De toeslag voor een jongere partner is sinds 2015 afgeschaft. Iedereen op of na 1 januari 2015 de AOW-leeftijd (heeft) bereikt, kan geen aanspraak meer maken op de toeslag.
Mijn uitkering stopt voordat mijn AOW-ingaat. Wat nu?
Mensen die tijdelijk minder inkomen hebben door de verhoging van de AOW-leeftijd, komen misschien in aanmerking voor een overbruggingsuitkering. Door op de website van de SVB een paar vragen te beantwoorden kun je nagaan of je hiervoor in aanmerking komt.