Wie stopt de AOW na een overlijden?

Jaap Roelants
Karine Hoenderdos

Onlangs is mijn broer (78 jaar) overleden. Als contactpersoon van de erfgenamen wil ik graag weten hoe het zit met zijn pensioen en vooral zijn AOW. Stoppen die vanzelf, of moet je als nabestaanden dat zelf in handen nemen?

Het is heel belangrijk dat een van de nabestaanden het overlijden meldt bij de burgerlijke stand in de gemeente van overlijden. Daarmee komt er een hele stroom regelingen tot stand, die je dan zelf niet hoeft uit te voeren. De gemeente geeft het overlijden door aan uitkeringsinstanties, zoals de SVB (om de AOW stop te zetten) en het UWV, voor bepaalde uitkeringen, het pensioenfonds en de zorgverzekering. Ook gaat er een seintje naar de Belastingdienst. 

Hoe lang loopt de AOW door na een overlijden?

De AOW loopt door tot een dag na het overlijden.  Maar meestal hebben de nabestaanden nog recht op het vakantiegeld over de maanden na mei.  Dat geld wordt bij de laatste AOW opgeteld. Bovendien hebben partners soms nog recht op een zogenaamde overlijdensuitkering. Deze uitkering is in principe bestemd voor de echtgenoot als die er nog is, of de kinderen als deze jonger zijn dan 18 jaar. Twijfelt u of u recht heeft op een overlijdensuitkering? Neem dan contact op met de SVB, want u moet deze binnen een jaar aanvragen. 

Uitzonderingen bij AOW na een overlijden

De uitkering komt niet altijd vanzelf en een lezer wijst ons op enkele uitzonderingen:

"Indien de overledene alleenstaand was of gescheiden dan hebben meerderjarigen kinderen/erfgenamen geen recht op een overlijdensuitkering.

Het vakantiegeld wordt automatisch overgemaakt op de rekening waar ook de AOW naar toeging.
In mijn geval was er ook nog sprake van bewindvoering door derden en dan gaat het geld naar die rekening. 
Indien de overledene gehuwd was en definitief opgenomen in een zorginstelling dan hadden de echtgenoten "de alleenstaande status" aan moeten vragen en dan heeft men recht op de helft van de overlijdensuitkering. 
Als uw broer nog een partner heeft, krijgt die direct al de maand na het overlijden automatisch een hogere AOW voor alleenstaanden."

Brief van de Belastingdienst na overlijden

Binnen vier weken na het overlijden stuurt de Belastingdienst een brief naar het adres van de overledene. Bij die brief zit een formulier waarop de nabestaanden de naam en het adres van een contactpersoon kunnen doorgeven. Alle post voor de overledene gaat naar de contactpersoon. Eerst komt, al of niet digitaal, de aangifte inkomstenbelasting. Na een maand of vier de aangifte erfbelasting. De toeslagen van een alleenstaande, worden direct stilgezet.

Meer weten over AOW regels en AOW bedragen? Download dan de gratis AOW Gids 2024
 

Auteur