Wat heeft de politiek controversieel verklaard tot na de verkiezingen?

Tweede Kamer politiek
Getty Images

Werk aan het klimaatbeleid en de sociale zekerheid mag doorgaan, ondanks de val van het kabinet. Bij de aanpassing van het bindend studieadvies trapt de Kamer wél op de rem. Een overzicht van alle op 12 september controversieel verklaarde onderwerpen.

Begin september heeft de Kamer - naar aanleiding van de val van het kabinet Rutte IV - besloten welke beleidsstukken nog door het demissionaire kabinet mogen worden behandeld, en welke moeten wachten tot na de verkiezingen. Op 12 september is voor veel onderwerpen de knoop doorgehakt.

Een volledige lijst van alle controversieel verklaarde onderwerpen vindt u hier >>

Tweede Kamer Lillian Marijnissen
Getty Images

Vooral regeringspartijen D66 en VVD probeerden zoveel mogelijk zaken alsnog door te laten gaan. En bij een aantal onderwerpen lukte dat ook. Zo bleef de voorgenomen hervorming van de Participatiewet van Carola Schouten (verzachting van voorwaarden waaronder mensen een uitkering ontvangen) en het pakket aan klimaatplannen van minister Jetten ongedeerd. Ook de Wet gelijke beloning van vrouwen en mannen, en de Wet pensioenverdeling bij scheiding 2023 zullen verder worden behandeld.

Minister Dijkgraaf werkte graag door aan plannen om de prestatie-eisen voor eerstejaarsstudenten te verlagen, maar daar stemde de Kamer niet mee in.

Kamerleden Tweede Kamer
Getty Images

Ook de voorgenomen Transgenderwet is voorlopig  van de baan. Op zaterdag 9 september werd in Utrecht nog een demonstratie gehouden door Let Women Speak, een collectief van gender-kritische feministen die pleit tégen deze wet, die het vervangen van biologisch geslacht door 'gender' in de wetgeving behelst. Een pijnpunt is bijvoorbeeld dat kinderen onder de 16 wettelijk hun geslacht zouden mogen veranderen, zonder dat ouders daar iets over te zeggen hebben. Ook een deskundigenverklaring van een psycholoog zou niet meer nodig zijn om van geslachtsaanduiding te veranderen. Critici vinden dat veel te ver gaan en noemen het zelfs 'gevaarlijk'.

Een Kamermeerderheid heeft die plannen nu daadwerkelijk in de ijskast gezet, tot groot ongenoegen van transgender D66-Kamerlid Lisa van Ginneken, die met alle macht trachtte de wet toch te laten behandelen. Van Ginneken lijkt ook vrijwel zeker niet terug te keren in de kamer, want D66 heeft het kamerlid op een onverkiesbare plaats gezet voor de verkiezingen van november aanstaande.

Een volledige lijst van alle controversieel verklaarde onderwerpen vindt u hier >>

Bron: TweedeKamer.nl

Auteur