De begroting voor de zorg in 2022 bedraagt 100 miljard euro. Welke bedragen gaat het kabinet uittrekken om de coronacrisis in de zorg te bestrijden? De plannen op een rijtje.
De kosten van de zorg nemen ieder jaar toe. Na sociale zaken, gaat het meeste geld naar de zorg. Nu al beslaan de zorguitgaven 26% van de totale begroting en de uitgaven verdubbelen in 25 jaar. Met de huidige premies kan dat enorme bedrag van 100 miljard euro niet worden opgebracht. We gaan dus meer betalen aan de zorg. De premie van de basisverzekering zal met bijna 3 euro per maand omhooggaan. Mensen met zorgtoeslag worden hiervoor gecompenseerd.
De coronacirsis heeft de zorg aardig op haar grondvesten doen schudden. Het kabinet trekt dan ook verschillende bedragen uit om de huidige crisis te bezweren en nieuwe ellende voor te zijn:
- 2,1 miljard euro (2100 miljoen) gaat naar de coronabestrijding, zoals we die nu kennen. Denk aan het monitoren en opsporen van met corona besmette mensen met teststraten en bron- en contactonderzoek. De vaccinatie blijft ook doorgaan. Voor al deze taken krijgen de GGD-en deze grote pot met geld.
- 63,5 miljoen euro is uitgetrokken om meer stages te regelen voor mensen die een opleiding volgen in de zorg. Die waren door de coronacrisis vaak uitgesteld.
- 57 miljoen euro gaat naar de wijkverpleging, zodat zij beter kunnen samenwerken en minder tijd kwijt zijn aan administratie. Nu zoveel mensen wachten op hun operatie, die nog moet worden ingehaald, komt er veel op de schouders van de wijkverpleegkundige terecht.
- 22 miljoen euro wordt uitgetrokken om het land beter voor te bereiden op een volgende pandemie. Van dit budget worden de 25 GGD-en beter aangestuurd en er wordt samenwerking gezocht met bijvoorbeeld vaccin-ontwikkelaars.
- 14 miljoen euro gaat naar e-health, oftewel zorg op afstand bij de mensen thuis via de computer of tablet. Tijdens de coronacrisis hebben veel mensen hier al kennis meegemaakt.
- 5 miljoen euro gaat naar een nationale zorgreserve, oftewel zorgprofessionals die kunnen inspringen in tijden van crisis. De hoop is dat niet meer de krapte ontstaat, van de afgelopen crisis.