Een oorzaak van pijn en plasproblemen
Alle mannen hebben een prostaat. Deze klier maakt het vocht aan waarin zaadcellen rondzwemmen. Hij speelt een belangrijke rol in de voortplanting, maar kan ook voor problemen zorgen. Zo kan het klierweefsel ontstoken raken, met pijn en plasproblemen als gevolg.
Een prostaatontsteking oftewel prostatitis geeft niet altijd klachten. Sommige mannen lopen er al een hele tijd mee rond voordat ze er iets van merken. Als de prostaat ontstoken is, zwelt deze klier wat op, waardoor hij tegen de blaas en de plasbuis aandrukt. Dat leidt tot plasproblemen, zoals vaak aandrang hebben, een zwakke straal, kleine beetjes moeten plassen, urine niet lang kunnen ophouden en een branderig gevoel bij een bezoekje aan de wc.
De ontsteking kan ook gepaard gaan met pijn op verschillende plekken in het onderlichaam, waaronder in het kruis, de onderbuik, de liezen en de onderrug. Sommige mannen voelen zich ziek en krijgen koorts. Een prostaatontsteking kan acuut zijn: de ontsteking steekt dan plotseling de kop op en duurt niet lang. U kunt ook last hebben van chronische prostatitis. De klachten houden dan langer aan, maar zijn meestal minder hevig.
Te veel bacteriën oorzaak van prostatitis
Bacteriën zijn meestal de oorzaak van een ontsteking aan de prostaat. Bacteriën die eigenlijk in de darmen thuishoren, kunnen via de plasbuis in de blaas terechtkomen. Dat kan meestal geen kwaad. De blaas kan best tegen wat bacteriën en u plast ze telkens uit, waardoor het er niet te veel worden. Soms krijgen ze wel de kans om zich flink te vermenigvuldigen. Bijvoorbeeld als u weinig drinkt, veel zweet, uw weerstand niet helemaal op peil is of omdat het erg agressieve bacteriën zijn.
De bacteriën kunnen zich aan de blaaswand hechten en doordringen tot in het klierweefsel van de prostaat, waardoor u een prostaatontsteking krijgt. Als de prostaat ontstoken is, heeft u vaak ook een blaasontsteking of heeft u deze eerder al gehad. Soms is een seksueel overdraagbare aandoening, zoals chlamydia, de oorzaak van een prostaatontsteking.
Antibioticakuur bij ontstoken prostaat
De huisarts voelt via de anus of de prostaat ontstoken is, want de klier is dan pijnlijk en wat gezwollen. Urineonderzoek kan de diagnose bevestigen. Neem daarvoor wat ochtendurine in een schoon, goed afgesloten potje mee naar de dokter. Die kan dan zien of er een ontsteking aanwezig is en maakt een kweekje om erachter te komen welke bacterie de oorzaak is.
Een prostaatontsteking kan vanzelf overgaan. Gebeurt dat niet, dan schrijft de huisarts een antibioticakuur voor. Meestal heeft dat binnen een paar dagen effect. U moet de kuur helemaal afmaken om te voorkomen dat er bacteriën achterblijven, ook als de klachten al verdwijnen.
Daarnaast kunt u paracetamol of ibuprofen slikken tegen de eventuele pijn. Drink veel, ga meteen naar de wc als u moet en plas de blaas dan rustig volledig leeg. Een paar dagen na de kuur bekijkt de huisarts nogmaals de urine om te zien of de ontsteking verdwenen is.
- Artsennet
- UROlog
- Prostaat.nl