Getty Images
Het voorjaar is traditioneel het seizoen dat er lamsvlees wordt gegeten.
Langzaam geroosterde lamsbout met pesto
Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 10 minuten. Oventijd circa 4 uur. Wachttijd circa 15 minuten.
- 1 panklare lamsbout met bot, van 2½ à 3 kilo
- 150 g basilicumblaadjes
- 225 ml olijfolie extra vergine
- 100 g geroosterde pijnboompitten
- 100 g geraspte Parmezaanse kaas
- 1 à 2 el citroensap
- 1 rode peper
- 2 el olijfolie
- 250 ml droge witte wijn
- 1 bol knoflook
- zout en peper.
Extra: keukenmachine (of vijzel), grote braadslede, aluminiumfolie
Laat de lamsbout tijdig op kamertemperatuur komen. Maal in de keukenmachine (of stamp in de vijzel) een smeuïge pasta van basilicum, olijfolie en pijnboompitten. Voeg de kaas toe en maal kort op de pulsstand. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Bewaar de pesto afgedekt. Rol het pepertje over het werkvlak, snij de top eraf, schud de zaadjes eruit en snij in ringetjes. Verwarm de oven voor op 150 °C. Smeer de lamsbout in met de pesto. Leg het vlees in de braadslede, druppel de olijfolie erover en bestrooi met de rode peper. Schenk de wijn in de braadslede. Snij de bol knoflook horizontaal door en leg de helften naast de lamsbout. Dek het geheel losjes af met aluminiumfolie. Rooster de lamsbout 3½ uur in de oven, schep tussentijds steeds wat van het braadvocht over het vlees. Verwijder de folie en braad nog 20 tot 30 minuten tot het vlees medium gebakken is (de kerntemperatuur is dan 63 °C of iets hoger). Neem de lamsbout uit de oven. Laat hem op een snijplank, losjes afgedekt met folie, nog 10 tot 15 minuten rusten. Lekker met beetgaar gekookte broccoli en aardappelpuree of dikke frieten.
Lamskoteletjes met tomaten-kappertjessaus
Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 45 minuten.
- 2 lamsracks van 450 g elk
- 6 tenen knoflook
- 3 el raapzaadolie
- 1 ui
- 6 rijpe tros- of roma-tomaten
- 3 takjes oregano
- 3 el olijfolie
- 600 ml gezeefde tomaten (passata)
- 2 blaadjes laurier
- 2 el kappertjes
- 1 handvol rucola
- zout en peper.
Extra: braadslede, aluminiumfolie
Dep de lamsracks droog, verwijder ongerechtigheden en schrap de uitstekende botjes schoon. Pel de knoflookteentjes, pers 2 teentjes uit en snij de rest doormidden. Bestrooi het vlees met zout en peper naar smaak. Verhit de raapzaadolie in een koekenpan en braad de lamsracks rondom snel bruin aan. Leg ze dan in een braadslede en bestrijk het vlees met de geperste knoflook. Verwarm de oven voor op 200 °C, stand heteluchtcirculatie. Pel en snipper de ui. Was en halveer de tomaten, lepel de zaadjes eruit en snij het vruchtvlees in stukjes. Pluk de oreganoblaadjes los. Zet de braadslede zo’n 20 minuten in de oven, tot het lamsvlees rosé is (het voelt dan stevig, maar niet hard aan als je erop drukt). Fruit intussen de ui met de knoflook in een sauspan. Voeg de gezeefde tomaten en laurier toe en laat 10 minuten zachtjes koken. Roer de verse tomatenblokjes, oregano en kappertjes door de saus. Laat nog 5 minuten zacht pruttelen. Breng de saus op smaak met zout en peper. Neem de lamsracks uit de oven en laat ze op een snijplank onder aluminiumfolie nog 5 minuten rusten. Snij de koteletjes dan tussen de botjes los. Serveer ze met de tomatensaus en een toefje rucola.
Cevapcici (Joegoslavische lamsgehaktspiesjes)
Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 40 minuten.
- ½ komkommer
- 250 g yoghurt
- 4 tenen knoflook
- 1 handvol tijm(takjes)
- 1 sjalot
- 1 rode peper
- 1 eidooier
- 1 à 2 el broodkruim of paneermeel
- 600 g lamsgehakt
- milde paprikapoeder
- 3 à 4 el olijfolie
- 2 kleine citroenen
- 4 pitabroodjes
- 1 pot ajvar (paprikaspread), voor erbij
- peper en zout.
Extra: 8 lange houten satéstokjes of tapasprikker
Week de satéstokjes in een glas water. Snij de komkommer in de lengte doormidden en schraap met een theelepel de zaadjes eruit. Rasp de komkommer grof. Druk in een schone theedoek zo veel mogelijk vocht uit de komkommer. Doe de yoghurt met de komkommer in een schaal. Pers 1 teen knoflook erboven uit. Roer goed en breng de dip op smaak met zout en peper. Bewaar afgedekt in de koelkast. Ris de blaadjes van de helft van de takjes tijm. Pel de sjalot en hak hem fijn met de rest van de knoflook. Hak ook het pepertje fijn. Meng de tijm, sjalot, knoflook, peper, eidooier en het broodkruim door het gehakt. Breng flink op smaak met paprikapoeder, zout en peper. Vorm met natte handen 8 lange worstjes van het gehakt. Steek er een satéprikker in en druk de worstjes wat platter. Bestrijk ze met olijfolie. Was de citroenen met heet water, dep ze droog en halveer ze. Rooster de spiesjes op een hete barbecue of in een grillpan in 8 minuten rondom bruin en nét gaar. Rooster de citroenhelften op het snijvlak mee. Rooster de pitabroodjes goudbruin. Serveer de cevapcici met de rest van de tijmtakjes, de gegrilde citroen, de yoghurtdip, een schaaltje ajvar en de pitabroodjes.
Lamscurry met raita en mangochutney
Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 20 minuten. Stooftijd 45 minuten.
Voor de raita:
- 1 kleine komkommer
- 1 handvol munt
- 2 tomaten
- 250 g Griekse yoghurt
- gemalen komijn
- gemalen koriander
- zout en peper
Voor de curry:
- 5 tenen knoflook
- 30 g gember
- 800 g lamsstoofvlees (zoals schouder)
- 3 rode puntpaprika’s
- 2 uien
- 400 g tomaten
- 3 el ghee (geklaarde boter)
- 1 à 2 el curry madras (poeder)
- 2 tl fenegriek
- 3 kaneelstokjes
- 400 ml (lams)vleesbouillon
- 200 ml kokosmelk
- 1 handvol korianderblaadjes
- zout en peper.
Extra: keukenmachine (of vijzel)
De raita: snij de komkommer in de lengte doormidden en schraap met een theelepel de zaadjes eruit. Snij de komkommer in piepkleine blokjes en de muntblaadjes in fijne reepjes. Snij de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Roer de komkommer, munt en tomaat door de yoghurt. Breng op smaak met komijn, koriander, zout en peper.
De curry: pel de knoflook, schil de gember en maal ze in een keukenmachine tot een smeuïge pasta (of snij ze fijn en stamp ze in een vijzel tot een pasta). Snij het lamsvlees in blokjes en de paprika’s in ringen. Pel en snipper de uien. Hak de tomaten fijn. Verhit de ghee in een stoofpan. Braad het lamsvlees, in porties, rondom bruin aan. Schep het vlees op een bord. Fruit in het bakvet de ui met de knoflookgemberpasta. Schep de paprika en tomaat erdoor en bak nog kort mee. Voeg de specerijen, zout en peper toe. Schenk de bouillon en de kokosmelk in de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag. Schep het vlees terug in de pan, roer goed om en laat dan afgedekt nog 45 minuten zachtjes stoven tot het lamsvlees boterzacht is. Schep de curry in een serveerschaal en strooi de korianderblaadjes erover. Serveer met basmatirijst, de mangochutney en raita.
Zelf mangochutney maken?
- 2 mango’s
- 4 cm gember
- 1 rode peper
- 1 rode ui
- 1 el olie
- 4 el appelazijn
- 125 ml appelsap
- 1 tl gemalen kurkuma
- 1 klein kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- ½ tl mosterdpoeder
- 1 à 2 el donkere basterdsuiker
Schil de mango’s, snij het vruchtvlees los langs de pit en vervolgens in piepkleine blokjes. Schil en rasp de gember fijn. Halveer de peper, verwijder de zaadjes en hak hem fijn. Pel en snipper de ui. Fruit de ui met de peper en gember glazig in de olie. Blus af met azijn, appelsap en een scheut water. Voeg de specerijen, suiker en zout en peper toe. Laat 10 minuten zachtjes koken. Voeg de mango toe en laat 5 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.
Bron
- Plus Magazine