Gegrilleerde vis met sinaasappelrijstsalade

Stevige vis op de grillplaat of barbecue... Wat is lekker, en wat is 'verantwoord'? Kies voor stevige vissoorten om te grilleren of om op de barbecue te leggen. Zeeduivel en tonijn zijn geschikt en de aanvoer is nu goed, maar op de lijst van ‘De goede Visgids’ staat zeeduivel in het rode gedeelte. De vis wordt dus te zwaar bevist of is gevangen of gekweekt op een manier die het milieu of andere soorten sterk belast. Tonijn valt onder het oranje segment, de soort staat onder druk, er zijn problemen met de manier waarop de vis wordt gevangen, maar het mag, net als Noorse zalm (kweek). Uit het groene gedeelte, de beste keuze, kan worden gekozen voor Alaska zalm (MSC label) en eventueel zwarte koolvis.

Ingrediënten

  • Voor 2 personen:
  • 2 moten vis naar keuze
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • peper, zout
  • 1 teentje knoflook
  • 1 (rode) ui
  • 1 rode paprika
  • 2 (tros)tomaten
  • Voor de rijstsalade:
  • 100 gram zilvervliesrijst, gekookt
  • Voor de dressing:
  • 1 eetlepel sinaasappelsap
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel sinaasappelrasp
  • 1/2 theelepel honing
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper, zout