Gestoomde scholrolletjes

Een heerlijke stukje gestoomde schol in een rolletje. Snel klaar en toch feestelijk! Bovendien is deze vis caloriearm. Schol behoort tot de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse vissector. 80 procent van de in Nederland gevangen schol wordt geëxporteerd. Jammer want de vis is caloriearm en van juni tot en met januari op z'n best. De schol heeft nu het optimale vleesgewicht, hij is mooi dik. Het vleesgewicht is afhankelijk van het voedselaanbod in de zee en het biologische stadium waarin de vis verkeert. De Europese Commissie en de Nederlandse visserij doen er veel aan om het scholbestand te beschermen. Het scholbestand bevindt zich al een tijd in een oranje zone (tussen het veilig geachte minimum en het voorzorgniveau). Om het scholbestand weer in de groene zone te krijgen is alleen het verlagen van de totale toegestane hoeveelheid schol die jaarlijks gevangen mag worden niet de enige oplossing. Zo wordt ook aandacht besteed aan de hoeveelheid zeedagen, het terugdringen van discards (bijvangst van jonge vis die verplicht weer overboord wordt gezet) en de ontwikkeling van alternatieve vistuigen.  

Ingrediënten

  • Benodigdheden
  • 1 kleine struik (circa 350 gram) paksoi
  • circa 30 gram zongedroogde tomaatjes in olie
  • zout, peper
  • 1,5 dl groentebouillon
  • 4 (in de lengte gehalveerde) scholfilets à 75 gram elk
  • 4 blaadjes basilicum