Getty Images
Om in zomerse sferen te blijven, hebben we voor u het recept van een heerlijke Italiaanse pizza.
Recept: Pizza
Voor 4 personen (8 tot 10 heel dunne pizza’s van 25 cm doorsnede)
Voor de pizzabodems
• 375 g bloem (farina tipo 00) en ietextra • 200 gram mineraalwater op kamertemperatuur • 4 eetlepels olijfolie extra vergine • 10 g verse gist (van de bakker/natuurvoedingswinkel) • 10 g fijn zout
Voor de saus
• 2 eetlepels olijfolie extra vergine • 2 sjalotten (of 1 ui) zeer fijn gesnipperd
• 1 knoflookteen, zeer fijn gesnipperd
• 2 kg superrijpe tomaten
Voor er bovenop
• 250 g ansjovisfilets in olijfolie (evt.sardientjes) • 1 potje kappertjes (fijn of grof), uitgelekt • 2 heel fijn gesnipperde knoflooktenen • 1 bosje Italiaanse bladpeterselie
Bereiding
- Maak eerst het deeg: doe alle ingrediënten voor de pizzabodems, behalve het zout, in een keukenmachine met deeghaak. Mix 3 minuten op de laagste stand, voeg het zout toe en mix daarna 6 minuten op de tweede stand. Het deeg moet zacht en kleverig zijn.
Leg het deeg op een werkvlak, duw er met uw vingertoppen putjes in en trek daarmee het deeg wat uit. Vouw het op: sla eerst eenderde naar binnen (weer met vingertoppen bewerken) en sla dan het andere deel eroverheen (opnieuw de vingertoppen). Laat het 20 minuten rusten. Bebloem het werkvlak licht en verdeel het deeg in 8 tot 10 porties.
Rol het deeg heel dun uit met een bebloemde deegroller. Snijd de pizzabodems zonodig bij tot vierkante of ronde vormen. Leg ze minimaal 4 uur en maximaal 8 uur in de koelkast. - Maak intussen de saus: verhit de olie in een grote pan met dikke bodem en laat de ui en knoflook ‘uitzweten’ tot ze blond zien (zonder bruine randjes).
Voeg de tomaten toe, breng aan de kook en laat de saus zonder deksel op heel laag vuur in 45 tot 60 minuten inkoken tot sausdikte. Roer de saus door een zeef en houd de warme saus paraat. - Een uur voor u begint te bakken: verhit uw oven op de hoogste stand en schuif er twee bakplaten of twee pizzastenen in.
Haal de pizzabodems uit de koelkast en bewerk het deeg weer met uw vingertoppen, vanuit het midden naar buiten en terug. Leg ze op de hete stenen of bakplaten, doe die in de oven en bak de bodems in circa 7 minuten gaar, goudbruin en knapperig (blijf erbij).
Bestrijk met de hete tomatensaus, beleg sierlijk met filetjes, bestrooi met kappertjes, knoflook en peterselie-blaadjes en serveer direct.