Getty Images
Een oer-Hollandse appeltaart, maar dan met minder koolhydraten. Daarbij is deze feestelijke taart glutenvrij, veganistisch én heel erg lekker!
Aantal personen
12
Bereidingsduur
30+ minuten
Ingrediënten
- 350 gram amandelmeel
- 100 gram boekweitmeel
- 6 zachte medjoul dadels
- 2 eetlepels warm water
- snufje zout
- 150 gram plantaardige, koude boter
- 100 gram rozijnen
- 6 stevige appels
- 1,5 eetlepel kaneel
- 2 eetlepels custardpoeder
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels sojamelk
- 1 eetlepel agavesiroop
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een springvorm van 24 centimeter in met boter.
- Pureer de dadels en de twee eetlepels water met een staafmixer of in de keukenmachine. Je kunt hier ook dadelpuree gebruiken, of de dadels heel fijn snijden.
- Meng de twee soorten meel met de dadelpuree, het zout en de boter. Kneed tot een stevige deegbal. Voeg eventueel wat water toe om het een samenhangend deeg te maken. Plaats de deegbal afgedekt voor een half uur in de koelkast.
- Wel de rozijnen in heet water.
- Schil de appels en snijd deze in kleine blokjes. Meng deze met de kaneel, custardpoeder, twee eetlepels suiker en de gewelde rozijnen.
- Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg hierover uit. Het moet ongeveer een halve centimeter dik zijn. Bekleed de bakvorm met het deeg. Houd ongeveer 1/4 van het deeg apart.
- Strooi nog ongeveer een halve eetlepel custardpoeder over de bodem van de taart en smeer dit goed uit. Vul de springvorm met het appelmengsel.
- Snijd repen uit het overige deeg en vlecht deze over de bovenkant van de taart.
- Meng de sojamelk met de agavesiroop en bestrijk de bovenkant van de taart hiermee.
- Bak de appeltaart in het midden van de oven in ongeveer 60 minuten goudbruin.
Extra informatie
De boekweitmeel kun je eventueel vervangen voor 100 gram amandelmeel. Je kunt de appeltaart ook van enkel boekweitmeel maken.
Dit recept is afkomstig van the Veggie Reporter.