Na het zuiglam (jan-apr) wordt het weidelam aangeboden: iets sterker van smaak, maar nog steeds veel milder dan schaap. Vanaf eind januari tot en met april wordt het gros van de lammetjes geboren, waardoor over het algemeen het eerste zuiglamsvlees vanaf april beschikbaar is (milde, zachte smaak). Na het zuiglam wordt lamsvlees van 3-9 maanden oud aangeboden, het weidelam, dat tot en met november te verkrijgen is. Na 9 maanden (sommigen beweren na 11 maanden) worden het (wat sterker smakende) ‘schapen’. De rassen die hun kostje op de hei bij elkaar moeten scharrelen volgen een wat andere cyclus: hun iets gekruid smakende vlees is juist op zijn top als de dieren 9-12 maanden oud zijn. Hierdoor kan het voorkomen dat er zelfs in de wintermaanden vers Nederlands lamsvlees te vinden is. Dit alles betekent dat het nu tijd is voor lamsvlees met een zachte, maar geheel eigen smaak.
Ingrediënten
- 2 personen
- olijfolie
- 1 lamsrack (ca. 6 koteletjes, 450 gram)
- zout, peper
- geroosterd sesamzaad
- voor de hummus:
- 1/2 blikje (200 gram) kikkererwten à ca. 400 gram
- 1 teentje knoflook
- 1/2 eetlepel tahin (sesampasta)
- 1/2 eetlepel citroensap
- 1/2 eetlepel olijfolie
- mespunt kerriepoeder
- zout
- 1 theelepel korianderblaadjes
- SvdR