Getty Images
Kleine pizza's om van te genieten en waar je zelf lekker mee kunt variëren.
Aantal personen: 12 Bereidingstijd: 30+ minuten
Ingrediënten
- 1 zakje instant gist (7 gram)
- 300 gram volkorenmeel
- 300 gram bloem
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 blik tomatenblokjes zonder zout
- 1 teentje knoflook
- oregano
- 4 tomaten
- 1 bolletje mozzarella
- 50 gram geraspte 30+ kaas
- 12 plakjes salami
- basilicum
Variatie suggestie
Ook lekker om met: paprika, champignons, doperwtjes, broccoli of preiringen te beleggen.
Bereiding
- Verwarm 450 ml water tot lauwwarm. Voeg de gist er aan toe.
- Meng het volkorenmeel met de bloem in een grote kom en voeg het water met gist en de olijfolie toe.
- Kneed met een mixer met deeghaken of met je handen tot een soepel deeg dat niet meer erg plakt. Dit kan een minuut of 10 duren.
- Doe het deeg in een kom en dek af met een vochtige theedoek. Zet het op een plek op kamertemperatuur. Laat het deeg 45 minuten rijzen.
- Warm de oven voor op 200 °C.
- Pureer de tomatenblokjes met een staafmixer of in de keukenmachine. Pers het teentje knoflook er boven uit. Maak de saus op smaak met oregano en peper.
- Was de tomaten en snijd ze in dunne plakken. Snijd de mozzarella in plakken en halveer ze. Als het deeg gerezen is maak je er 12 kleine balletjes van.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Druk de balletjes deeg plat met een roller of je handen tot ongeveer 15 centimeter doorsnee. Druk het middelste gedeelte iets meer in zodat de zijkanten iets hoger liggen. Leg ze op de bakplaat.
- Besmeer de minipizza's met een laagje tomatensaus.
- Leg er de plakjes mozzarella, salami en tomaat op en bestrooi met oregano en wat geraspte kaas.
- Zet ze 12 tot 15 minuten in de oven totdat ze gaar zijn en de kaas gesmolten is.
- Bestrooi met wat verse basilicum.
Past in dieet
- Met weinig zout
- Bij verhoogd cholesterol
- Bij diabetes
Voedingswaardentabel
Energie 260 kcal
Eiwit 10 gram
Koolhydraten 35 gram
Waarvan suikers 3 gram
Vet 7 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram
Vezels 5 gram
Zout 0,2 gram
Bron
- Voedingscentrum