Het is het hele jaar verkrijgbaar, maar we doen er zelden iets bijzonders mee: prei. Dat kan anders!
Lauwwarme preisalade met spekjes en ei
Voor- of lunchgerecht voor 4 personen 20 minuten bereidingstijd
• 2 eieren • 8 tot 12 jonge preitjes • 150 gram gerookt spek • 5 eetlepels olijfolie • 2 eetlepels witte wijnazijn • 1 eetlepel grove mosterd • peper en zout
Kook de eieren in 8 tot 10 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water. Maak intussen de preitjes schoon en stoom ze in circa 6 minuten gaar. Snij het spek in piepkleine blokjes en bak deze in 1 eetlepel olijfolie lichtbruin en krokant. Klop een vinaigrette van de rest van de olijfolie met de azijn, de mosterd en wat peper en zout naar smaak. Pel de eieren en hak ze fijn.
Leg de warme preitjes op een schaal. Strooi het ei en de spekjes erover. Druppel de dressing over de salade en maal er nog wat peper overheen.
Romige prei
Bijgerecht voor 4 personen | 15 minuten bereidingstijd
• 800 gram prei • 2 of 3 eetlepels boter • 50 ml witte wijn of groentebouillon • 125 ml slagroom
Halveer de preien overlangs en spoel ze schoon onder koud stromend water. Snij de preien in halve ringetjes. Verhit de boter in een pan en roerbak de prei in 3 tot 4 minuten zacht. Blus af met de wijn of bouillon en laat deze iets inkoken. Schenk de slagroom erbij en laat nog 3 tot 4 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout.
Gegratineerde prei met ham en kaas
Bijgerecht voor 4 personen | 20 minuten bereidingstijd + 20 minuten oventijd
• boter om in te vetten • 3 sneetjes witbrood van 1 dag oud • 6 tot 8 jonge preien • 6 tot 8 plakken ham • 100 gram mascarpone • 200 ml slagroom • 60 gram geraspte kaas (zoals gruyère) • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas • 6 takjes tijm • 2 eetlepels olijfolie • extra nodig: grote ovenschaal
Verwarm de oven voor tot 200 °C en vet de ovenschaal in met boter. Verkruimel het witbrood. Spoel de preitjes schoon en kook ze 2 tot 3 minuten in gezouten water. Laat ze kort uitlekken en iets afkoelen. Omwikkel elk preitje met een plak ham, leg ze in de ovenschaal en bestrooi ze met zout en peper. Roer de mascarpone glad met de slagroom. Meng er de geraspte kaas en driekwart van de parmezaan door. Strijk het mengsel uit over de prei en bestrooi met de rest van de parmezaan.
Ris de blaadjes van 3 takjes tijm en strooi ze over het gerecht. Schuif de schaal in de oven en bak de prei in 15 tot 20 minuten gaar. Verhit intussen de olie in een kleine koekenpan en bak de andere 3 takjes tijm kort. Neem ze uit de pan. Bak nu het broodkruim goudbruin en knapperig in de hete tijmolie. Haal het gerecht uit de oven en garneer met het broodkruim en de takjes tijm.
Kip-preipastei
Hoofdgerecht voor 4 personen | 30 minuten bereidingstijd + 1 uur oventijd
• 400 ml kippenbouillon • 500 gram kipfilet • 1 ui • 3 preien • 2 eetlepels boter • 100 ml witte wijn • 2 eet-lepels witte port • versgeraspte nootmuskaat • 200 ml crème fraîche • 1 pak blader- of korstdeeg • 1 eidooier • 2 eetlepels melk • extra nodig: lage ronde taartvorm ø 24 cm
Breng de bouillon tegen de kook aan en draai het vuur dan laag, zodat het niet meer kookt. Laat de kipfilets in de bouillon glijden en pocheer ze in 8 tot 10 minuten gaar. Laat ze even uitlekken en snij de kip dan in blokjes. Snipper intussen de ui. Halveer de preien overlangs, spoel ze schoon en snij ze in ringetjes. Verhit de boter in een pan en fruit de ui glazig. Voeg de prei toe en bak nog 3 minuten zachtjes mee. Blus af met de wijn en de port en laat het vocht bijna verdampen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en roer de crème fraîche en de kipblokjes erdoor. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bekleed de taartvorm met bakpapier, schep de preivulling erin en vorm er een halve bol van.
Rol of steek het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan de vorm. Leg het deeg over de vulling en druk de randen stevig aan. Klop de dooier los met de melk en bestrijk het deeg ermee. Maak vanuit het midden inkepingen in het deeg, als zonnestralen. Zet de vorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de pastei in 35 tot 45 minuten gaar en goudbruin. Haal de pastei uit de oven, laat even staan en snij dan in stukken.
- Plus Magazine