Preisoep met Munsterkaas

Lekker als voor- of hoofdgerecht! Serveren met salade! Gebonden groentesoepen en zeker zoals deze met melk en kaas kunnen uitstekend dienen als hoofdgerecht. Serveer wel een salade vooraf voor extra vezels en voedingsstoffen. Munster is een bekende roodflorakaas uit de Elzas. Roodflora- of roodkorstkazen rijpen niet met behulp van schimmels zoals de wit- en blauwschimmelkazen, maar met een bacterie van de corynegroep. Deze zorgt voor een, meestal oranjerood gekleurde, korst. De roodbacterie heeft een zeer hoge vochtigheid nodig om zich te ontwikkelen. De kazen worden (na eerst gedroogd te zijn) met gepekeld water, regelmatig gewassen en vochtig geborsteld, zodat de bacterie zich goed kan ontwikkelen op de rijpingstemperatuur. Zodra de korst begint te kleuren heeft de kaasmaker nog de keuze: wordt het een ‘natte’ roodflorakaas, zoals Munster, dan moet het kaasje gewassen worden tot het moment van verpakken en verkopen. De korst is dan vochtig en glanzend rood en men gaat er vanuit dat deze meegegeten te worden. Roodflorakazen staan bekend om de zweem van ammoniak die wordt afgescheiden tijdens de rijping. Zolang dit bij het eten niet terug komt door de neus is de kaas niet te ver gerijpt. De Munster vormt een heerlijk combinatie met de prei, ui en Elzasser wijn. 

Ingrediënten

  • Benodigdheden
  • 75 gram wit van prei
  • 20 gram boter
  • 2,5 dl melk
  • 80 gram Munster
  • 1 kleine ui
  • 1/2 eetlepel (maïs)olie
  • 1/2 theelepel komijnzaadjes
  • 6 sneetjes (bruin) stokbrood
  • 2,5 dl droge witte wijn uit de Elzas, bijvoorbeeld Pinot Blanc