Ze zijn er nu volop en heerlijk van smaak: tomaten.
Tomaten zijn weer heerlijk smaakvol deze tijd van het jaar. De mogelijkheden met tomaten zijn eindeloos, met deze overheerlijke recepten is het altijd een feest op tafel.
Gevulde tomaten uit de oven
Bijgerecht (6 stuks) | 45 minuten bereidingstijd + 20 minuten oventijd
• 6 grote tomaten
• 200 g bacon of ontbijtspek, in dikke plakken
• 1 ui
• 2 tenen knoflook
• 2 dunne preien
• 1 eetlepel olijfolie
• 300 g spinazie
• 150 gram feta
• 2 eetlepels pesto
• 30 g vers broodkruim
• zout, peper
Verwarm alvast de oven voor (180 °C). Snij de kapjes van de tomaten, hol ze uit en zet de tomaten ondersteboven op keukenpapier zodat ze goed uitlekken.
Snij de bacon in reepjes. Snipper de ui en de knoflook en snij de prei in halve ringetjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de bacon krokant. Schep de reepjes bacon op een dikke laag keukenpapier en laat ze uitlekken. Fruit de ui met de prei glazig en bak de knoflook nog even mee. Voeg de spinazie toe en roerbak tot al het blad geslonken is. Verbrokkel de feta erboven. Meng de pesto, de bacon en het broodkruim door het spinaziemengsel. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de vulling in de uitgeholde tomaten, leg de kapjes er weer op en zet de tomaten op een ingevette bakplaat. Bak de tomaten 15 tot 20 minuten tot ze zacht zijn en bruin kleuren.
Toast tomaat met rucola-pesto
Lunchgerecht (12 stuks) | 30 minuten bereidingstijd
• 75 g rucola
• 1 eetlepel kappertjes
• 1 eetlepel citroensap
• 1 teen knoflook, geplet
• 50 g geraspte parmezaan
• 3 ansjovisfilets
• 125 ml olijfolie
• peper
• 12 sneetjes brood
• 4 trostomaten
• 125 g geraspte mozzarella
extra nodig: keukenmachine of staafmixer met hakmolen
Maak eerst de pesto: doe in de keukenmachine de rucola, de kappertjes, het citroensap, de knoflook, de parmezaan en de ansjovis. Maal grof. Voeg, terwijl de machine draait, de olie in een dun straaltje toe tot een smeuïge massa ontstaat. Breng op smaak met peper.
Verwarm de ovengrill en leg het brood op bakpapier op de bakplaat. Rooster het brood onder de grill aan 1 kant goudbruin. Neem de bakplaat uit de oven en keer het brood. Snij de tomaten in dunne plakken. Smeer wat pesto op de ongeroosterde kant van de boterhammen, beleg ze met de tomatenplakjes en strooi de kaas erover. Schuif terug in de oven en laat de kaas smelten en bruin kleuren.
Tarte tatin van tomaat, peper en paprika
Bijgerecht voor 8 personen | 1 uur bereidingstijd + 30 minuten oventijd
• olijfolie
• 2 eetlepels tomatenpuree (uit een blikje)
• 1 blik tomatenstukjes (400 g)
• 1 bosje tijm
• 2 theelepels suiker
• zout en peper
• 2 rode paprika’s
• 3 rode pepers
• 6 tenen knoflook
• 400 g kleine roma- en cherrytomaten
• 400 g bladerdeeg
extra nodig: springvorm van ø 26 cm
Verhit 2 eetlepels olie in een sauspan. Fruit de tomatenpuree 1 minuut, schenk de inhoud van het blik tomaat erbij en voeg wat blaadjes tijm, de suiker, en naar smaak zout en peper toe. Breng het aan de kook, draai het vuur laag en laat het 45 minuten zachtjes inkoken tot een dikke saus.
Intussen kun je de oven voorverwarmen (200 °C). Leg op de bakplaat de hele paprika’s, de hele rode pepers, de gepelde knoflook en wat takjes tijm. Druppel er olijfolie over. Rooster de groenten 30 minuten tot de schil gaat blakeren. Laat ze afgedekt in een schaal afkoelen. Pel daarna de schil van de paprika’s en pepers en snij ze in reepjes. Halveer de tomaten. Bekleed de springvorm met bakpapier en rangschik de reepjes paprika en peper, de knoflook en de tomaten in de vorm. Bestrooi met zout en peper. Strijk de tomatensaus erover uit en laat alles volledig afkoelen.
Rol op een bebloemd werkvlak het bladerdeeg uit tot een ronde lap, iets groter dan de springvorm. Leg het deeg over de vulling in de springvorm en stop het langs de rand goed in onder de groenten. Bak de taart in het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen en keer de tarte tatin voorzichtig om op een serveerschaal.
Verse tomatensaus voor zelfgemaakte pizza’s
voor 500 ml tomatensaus | 35 minuten bereidingstijd
• 2 uien
• 2 grote tenen knoflook
• 8 tot 10 rijpe tomaten
• 2 eetlepels olijfolie
• 125 ml rode wijn
• 3 eetlepels tomatenpuree (blikje)
• 1 handvol verse basilicumblaadjes
• ½ theelepel suiker
• zout en peper
extra nodig: staafmixer of blender
Snij de ui en knoflook in snippers en de tomaten in stukjes. Verhit de olie in een grote steelpan. Fruit de ui op matig vuur glazig en bak de knoflook nog even mee. Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook, draai het vuur zo laag mogelijk, doe de deksel op de pan en laat de saus zachtjes sudderend zo’n 30 minuten indikken. Pureer de saus met de staafmixer in de pan.
Zelf pizza’s bakken
Lepel een laagje verse tomatensaus op de bodem van kant-en-klaar pizzadeeg (uit het koelvak) of op zelfgemaakte pizzabodems. Beleg met je favoriete toppings, zoals salami, paprika, champignons en feta. Strooi geraspte mozzarella erop en bak de pizza’s in 15 tot 20 minuten af in een voorverwarmde oven (200 °C).
- Plus Magazine