Gek op uiten en gehakt? Dan vind je dit recept superlekker!
Karl Bruninx
Uien en gehakt is natuurlijk een topcombinatie. Met dit recept zet je de herfst op tafel!
Aantal personen
4
Voorbereidingstijd
25 minuten
Kooktijd
35 minuten
Bereidingsduur
1 uur
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg, kant-en-klaar
- 400 gram lamsgehakt
- 4 zoete uien
- 1/4 knolselderij
- 2 takjes tijm, gerist + extra voor de garnering
- 150 g feta
- rietsuiker
- snufje paprikapoeder
- snufje kaneel
- boter
- olijfolie
- peper en zout
- Voor de salade:
- 1 stronkje witlof
- 150 g rode kool, gesneden
- 1 sinaasappel
- 1 grapefruit
- 2 el honing
- 2 el rijstazijn
- 1 el sesamolie
- peper en zout
- + taartvorm van 35 x 11 cm
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 185°C. Bekleed de taartvorm met bakpapier. Ontrol het bladerdeeg en bekleed de taartvorm ermee. Vul het met bakpapier en gedroogde spliterwten en bak de bodem 15 minuten in de oven. Verwijder het bakpapier en laat de bodem nog 5 minuten kleuren.
- Schil de knolselderij en snij hem in blokjes. Pel de uien en snij ze in ringen. Verhit boter in een pan en fruit de uien op een zacht vuur, bestrooi ze met wat rietsuiker en laat ze zachtjes karamelliseren. Schep ze uit de pan en maak de pan schoon. Verhit olijfolie in de pan en bak het gehakt rul. Breng het op smaak met het paprikapoeder, de kaneel en de tijm. Voeg de knolselderijblokjes toe en bak ze goudbruin met het gehakt.
- Schep de helft van de gefruite ui op de taartbodem. Lepel er het gehakt en de knolselderijblokjes op, verbrokkel de feta erbij en eindig met de rest van de gefruite ui. Bak de taart 15 minuten in de oven tot de ui helemaal krokant is.
- Maak intussen de salade. Maak het witlof schoon en snipper het fijn. Pel de sinaasappel en de grapefruit en snij ze in partjes. Snij de vliesjes eraf. Vang het sap op en meng het met de sesamolie, de rijstazijn en de honing tot een dressing. Kruid met peper en zout. Meng het witlof met de rodekool, de sinaasappel en de grapefruit en lepel er de de dressing bij.
- Haal de uientaart uit de oven, haal uit de vorm en laat even afkoelen op een rooster. Garneer met de extra tijm en serveer lauw met de frisse salade.
Tip
Heb je nog wat knolselderij over? Maak er dan een lekker soepje van. In bovenstaand recept zitten geen eieren in de taart, maar wie meer fan is van een quiche, kan nog 2 eieren loskloppen met 200 milliliter room en dat toevoegen. Reken dan op 20 à 25 minuten baktijd.
Dit recept verscheen eerder in Plus lekker oktober 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.
Bron
- Plus lekker