Getty Images
Naast de betaalbare meubels, verkoopt IKEA ook heerlijke Zweedse gehaktballetjes. Heb je altijd al het geheim willen weten van de gehaktballetje willen weten zodat je ze thuis kunt maken? IKEA deelt het recept.
Lorena Lourido, foodmanager bij de meubelketen, weet dat mensen de Zweedse gehaktballetjes missen in deze tijd. Om het thuisblijven iets makkelijker en leuker te maken deelt IKEA het recept. Daarnaast zijn de balletjes ook nog eens gemakkelijk te bereiden en bestaat het recept maar uit ze stappen.
Ingrediënten voor de gehaktballetjes
- 500 g rundergehakt
- 250 g varkensgehakt
- 1 ajuin, fijn gesneden
- 1 teentje look (geplet of gesneden)
- 100 g broodkruimels
- 1 ei
- 5 eetlepels volle melk
- Zout en peper
Ingrediënten voor de saus
- scheutje olie
- 40 g boter
- 40 g bloem
- 150 ml groentebouillon
- 150 ml runderbouillon
- 150 ml (slag)room
- 2 theelepels sojasaus
- 1 theelepel Dijonmosterd
Bereiding
- Meng het rundergehakt met het varkensgehakt met je vingers. Voeg er de ajuin, look, broodkruimels en het ei aan toe, en meng alles goed. Voeg er dan de melk aan toe en kruid het met zout en peper.
- Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een proper bord. Dek het bord af en laat ze twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).
- Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Als het warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin kleuren.
- Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten koken op zo’n 180 graden.
- Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en blijf roeren. Doe dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd bij het geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden.
- Klaar om te eten? Serveer het met je favoriete aardappelen - frietjes, krieltjes of puree.
Bron: IKEA