Hoe vertel ik het de kinderen?
Eén op de drie huwelijken loopt stuk. En bij een flink aantal van deze relatiebreuken zijn er kinderen in het spel. Wat is nu verstandig: scheiden of blijven? En hoe vertel je zoiets? We vroegen advies aan Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid.
1. Wanneer vertel ik de kinderen dat we gaan scheiden?
"Vertel het ze op een geschikt moment. Ouders denken vaak dat kinderen niet weten dat ze uit elkaar gaan, maar dat weten kinderen heel goed. Mooi weer spelen is aanstekelijk, dus als jij dit nu doet zal je kind dat later ook doen. Dit zal jullie contact bemoeilijken en straks ook het contact van je kind met intimi.
Kinderen komen altijd in een loyaliteitsconflict. Houd daar rekening mee: benadruk dat jullie uit elkaar gaan om redenen die jullie aangaan, niet vanwege de kinderen. Leg uit dat ze niet hoeven kiezen, dat jullie samen voor hen blijven zorgen. Vertel ook dat ze het gevoel zullen hebben dat ze moeten kiezen, dat dit normaal is, maar dat kiezen echt niet hoeft."
2. Hoe voorkom ik onrust in ons huis?
"Regel de zorg tot in de puntjes. Geen ad hoc gedoe en paniekoplossingen, de kinderen hebben al zoveel nieuws om aan te wennen. Als jullie onrustig zijn worden jullie kinderen dat ook."
3. Hoe ga ik om met het verdriet van mijn kinderen?
"Laat kinderen rouwen. Een scheiding is een grote klap, ook voor hen. Het verlies van hun perspectief is een groot verlies. Sommige kinderen praten veel, anderen helemaal niet. Respecteer hun manier van rouwen. Breng de scheiding wel af en toe ter sprake, om er geen taboe van te maken; dit belemmert het verwerkingsproces."
4. Wat is een goede manier om het 'onveilige' gevoel bij mijn kinderen weg te nemen?
"Zorg dat je contact houdt met je kinderen. Zoek ze vaker op, speel met ze of spreek met ze, wees in hun nabijheid. Zo merken ze dat ze jou niet ook nog verliezen. Ouders die scheiden verwaarlozen soms hun kinderen omdat ze egocentrisch zijn. En bezig zijn met hun eigen verdriet. Probeer dat te vermijden."
5. Wanneer introduceer ik mijn nieuwe partner?
"Wees voorzichtig met nieuwe partners: niet meteen introduceren, niet meteen samenwonen of met vakantie. Kinderen denken al snel dat ze een nieuwe mama of papa moeten accepteren en de oude overboord moeten zetten en dit is natuurlijk onacceptabel voor hen. Zo vergroot je hun loyaliteitsconflict."
Jean-Pierre van de Ven is psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid en bij Korrelatie. Korrelatie is een landelijke hulplijn voor mensen met psychische en psychosociale problemen. Korrelatie geeft gratis advies en hulp, aan iedereen die erom vraagt. Dit kan anoniem, zowel telefonisch als via de mail of chat. Psychologen en maatschappelijk werkers luisteren, duiden het probleem, adviseren en verwijzen zo nodig door naar betrouwbare gespecialiseerde hulpverlener.