Is opereren aan te raden bij een ­kanaalstenose?

man met pijn aan wervelkolom
Getty Images

Sinds een jaar heb ik last van een kanaalstenose. Dat is vastgesteld door een fysiotherapeut. Ik kan niet lang staan of lopen door een zwaar vermoeid gevoel. Van de neuroloog kreeg ik geen MRI-scan omdat ik nog geen uitstraling naar de benen had. Toch ben ik enorm beperkt geraakt. Is het verstandig om mij te laten opereren?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma:

Een wervelkanaalstenose houdt in dat het kanaal dat ­gevormd wordt door holtes in de ‘aaneengeregen’ ruggenwervels vernauwd is, waardoor het ruggen­merg onder druk komt te staan. Druk op zenuwweefsel geeft de typische zenuwklachten van pijn, tintelingen, een zwaar of vermoeid gevoel en verlies van spierkracht. De fysiotherapeut heeft waarschijnlijk geconstateerd dat u het probleem heeft in beide benen en denkt aan een kanaal­stenose. 

Helaas zegt dat weinig over hoe het er ‘ter plaatse’ uitziet. Wervellichamen hebben complexe vormen. Er zitten gewrichtjes tussen, er zitten ligamenten (banden) aan die ze op hun plaats moeten houden en er zitten tussenwervelschijven. Door artrose kunnen de wervels en de gewrichtjes van vorm veranderen, de ligamenten kunnen dik en stug worden en de tussenwervelschijven kunnen van vorm veranderen. Vaak zitten er vernauwingen op verschillende plaatsen. De chirurg kan proberen de holtes wat uit te ruimen, hij kan de wervelboog – zeg maar het ‘dak’ – van een wervel eraf halen om ruimte te maken, hij kan met platen en schroeven de wervels aan elkaar vastzetten. Elke operatie is uniek: het is geen routine-ingreep zoals een heupoperatie. Er zijn dus ook meer risico’s aan verbonden en er is minder garantie op succes. De klachten moeten vrij ernstig zijn, wil je eraan beginnen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.