Mag ik nog op de trilplaat na mijn hartinfarct?

Arts met stethoscoop om de nek en in haar hand een hart
Getty Images

Ik heb onlangs een hartinfarct gehad en mijn hart pompt nog maar voor 20 procent. Mag ik gebruikmaken van de trilplaat? Dokter Joris Bartstra geeft antwoord op deze lezersvraag!

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma:

Met die 20 procent wordt de ejectiefractie bedoeld. Dat is het gedeelte van het bloed in de hartkamers dat wordt uitgepompt als het hart samentrekt. Bij een gezond hart is dat 70 procent. Bij 20 procent spreken we van hart­falen. Hierbij gaat je conditie ook zodanig achteruit dat je onvoldoende energie hebt voor normale dagelijkse activiteiten. 

De gedachte achter een trilplaat is dat je je spieren kortdurend rekt, waarop ze reflexmatig samen­trekken. Zo zou je, zonder dat je actief iets doet, je spieren trainen en balans verbeteren. Deze effecten zijn nooit aangetoond. Wel zijn er twijfels over de veiligheid. Je zou kleine bloedstolsels in je benen kunnen lostrillen die kunnen doorstromen naar je longen om daar bloedvaatjes te blokkeren. Het doormaken van een hartinfarct betekent dat de conditie van je bloedvaten niet goed is. En de gevolgen van zo’n ‘complicatie’ zijn groter als die conditie al niet zo best is. Aan­bieders van trilplaten adviseren daarom ze niet te gebruiken als je lijdt aan hart- en vaatziekten

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.