Facebook is een erg populair sociaal platform. Handig om op de hoogte te blijven van nieuws van familie, vrienden en bekenden. Maar Facebook lijkt wel vaak zijn eigen gang te gaan. In dit artikel leest u hoe u de touwtjes in handen krijgt.
In het eerste deel van dit artikel zag u al een aantal tips waarmee u Facebook naar uw hand zet. In dit tweede deel komen daar nog een aantal handige tips bij.
In dit artikel gebruiken we de pc voor het instellen van Facebook, maar dat kan ook via uw tablet of smartphone. U bereikt op de tablet of smartphone soms wel de instellingen via een iets andere route, maar de namen van de opties zijn hetzelfde.
Automatisch afspelen video uitzetten
Naast tekstberichten en foto’s worden er ook regelmatig video’s op uw Facebook tijdlijn gezet. Gelukkig staat de audio bij video’s standaard op gedempt, zodat u zich niet een hoedje schrikt door het plotselinge geluid. Wel worden video’s nog steeds standaard automatisch afgespeeld. Ook dat kan vervelend zijn: zeker bij drukke of onaangename beelden.
Om het automatisch afspelen uit te schakelen:
- Klik op het pijltje in de blauwe balk van Facebook bovenin.
- Klik op Instellingen.
- Klik op de tab Video’s.
- Klik bij Video’s automatisch afspelen op Standaard of Aan.
- Klik op Uit.
Bepalen wie uw bericht mag zien
Wist u dat u zelf kunt instellen wie een nieuw bericht of al uw nieuwe berichten mag zien? Standaard is de instelling voor een nieuw bericht Openbaar. Dat betekent dat iedereen, ook niet Facebook vrienden, uw berichten kunnen zien en er eventueel op reageren. Soms is dat ok, maar vaak genoeg wilt u uw berichten alleen delen met uw Facebook vrienden. Alleen specifieke vrienden opgeven kan ook.
U geeft dit direct op bij een nieuw bericht in het vak Wat ben je aan het doen?
- Klik op de drie puntjes rechtsonder bij het vak.
- Klik op het pijltje in de lijst (meestal met de tekst Openbaar) onderin.
- Klik op de gewenste optie onder Wie mag dit zien?
Als u standaard ieder nieuw bericht alleen aan een bepaalde groep wilt laten zien, kunt u dat ook opgeven:
- Klik op het pijltje in de blauwe balk van Facebook bovenin.
- Klik op Instellingen.
- Klik op de tab Privacy.
- Klik bij Jouw activiteiten bij de optie Wie kan je toekomstige berichten zien op Bewerken.
- Klik op de lijst met het pijltje (meestal Openbaar).
- Klik op de gewenste optie onder Wie mag dit zien?
- Klik op Sluiten.
Hoaxes, spam, phishing
Omdat sociale media als Facebook zo populair zijn, zijn ze ook een populaire verspreidingsbron voor allerlei ongewenste berichten. Denk aan ongewenste reclame (spam) en namaakberichten (hoaxes) die eindeloos worden doorgestuurd. Of berichten met als doel u naar phishingsites te lokken in de hoop dat u daar uw (bank)gegevens prijsgeeft.
Er is geen instelling in Facebook waarmee u deze berichten tegengaat, maar u kunt wel voorkomen dat u of een Facebook vriend er het slachtoffer van wordt. Wees altijd alert bij berichten die een alarmbelletje laten rinkelen of te mooi lijken om waar te zijn. Bekend zijn de berichten over tegoedbonnen van bekende winkelketens, die u zogenaamd gratis ontvangt als u op een link klikt. Bericht die u dan ook weer moet doorsturen aan anderen.
Een goede manier om berichten waaraan u twijfelt te controleren, is met een zoekmachine als Google op internet te zoeken op de titel of een deel van de tekst in het bericht. U ziet dan al snel of het gaat om een bericht waar iets mis mee is.
Maak eventueel een melding van het bericht bij Facebook:
- Klik op de drie puntjes rechtsboven bij het bericht.
- Klik eventueel op Meer opties.
- Klik op Geef feedback over dit bericht.
Stuur het bericht niet verder door en verberg het met behulp van de tip Ongewenste berichten uitschakelen in deel 1 van dit artikel. Geef eventueel via een berichtje of een reactie aan de plaatser van het bericht door dat het gaat om een fout bericht. Zo is die persoon ook voortaan gewaarschuwd.
Ga verder ook niet in op vriendschapsverzoeken van mensen die u niet kent. Dit is vaak een manier om ongewenste berichten door te geven of gegevens te verzamelen.
Handige Facebook groepen over valse berichten zijn Hoax-Wijzer en Hoaxmelding. Deze vindt u snel via het zoekvak van Facebook.
Voor meer informatie over phishing, hoax of spam: zoek op deze woorden met het zoekvak van Plus Online!