Tips voor social media: wat doe ik wel en wat niet?

Getty Images

Dankzij Facebook en andere sociale media blijf je op de hoogte van het wel en wee van (klein)kinderen en vrienden. Maar vergeet deze spelregels niet.

Facebook is een goede manier om contact te houden met familie en vrienden (je sociale netwerk). “Het internet, maar vooral sociale media, zijn een belangrijk middel om eenzaamheid tegen te gaan”, zegt Annet van Betuw, auteur van het boek Social Media voor ­senioren. Via Facebook houd je bij wat er in je sociale netwerk gebeurt. Maar wat zijn nuttige spelregels voor wie online gaat? De belangrijkste zetten we op een rij.

1. Besteed aandacht aan je profiel

Je profiel is datgene wat anderen te zien krijgen. Het is belangrijk dat het profiel klopt, dat je niet te veel laat zien maar ook niet te weinig. Controleer daarom de privacy-instellingen, zodat je berichten alleen met vrienden deelt en niet met iedereen. Op Facebook kun je ook groepen aanmaken.

2. Wees niet te argwanend

Voorzichtig zijn met privacy is goed, maar pas op dat je niet te argwanend wordt. Juist op sociale media is het de bedoeling om dingen met elkaar te delen. Bovendien ben je zelf de baas over de inhoud. Denk gewoon goed na over wat je kwijt wilt en wat je te ver vindt gaan. Iets dat je niet in een volle trein zou zeggen, zet je ook niet online.

3. Volg je (klein)kinderen, maar laat ze wel met rust

Kinderen en kleinkinderen volgen is leuk op Facebook. Let wel op dat je niet altijd commentaar geeft op hun activiteiten. In de echte wereld reageer je ook niet overal op. Blijf vooral positief.

4. Plaats niet te veel berichten

Via sociale media bereik je een grote groep mensen. Maar niet iedereen zit op elke foto en elke update te wachten. Het kan gewoon te veel zijn. Ga voor kwaliteit, niet voor kwantiteit. Eventueel kun je binnen Facebook kleine groepjes aanmaken om bepaalde zaken alleen te delen met die groep. Dat kan bij het pijltje rechtsbovenin op de iPad, laptop of computer (op de smartphone verschilt de button per telefoon).

5. ‘Like’ niet alles

Natuurlijk lijkt het heel sympathiek om berichten van andere mensen te ‘liken’. Toch wordt dat niet altijd gewaardeerd. Een jong buurmeisje bijvoorbeeld, vindt het niet altijd fijn als een oude buurman al haar berichten leuk vindt. Besef dat je een ander leven leidt dan jonge mensen. Respecteer dat feit, ook al heb je de beste bedoelingen.

6. Nodig niet iedereen uit voor spelletjes of evenementen

Als je online een erg leuk spelletje hebt gespeeld, nodig dan niet direct de hele vrienden- en kennissenkring uit om het ook te proberen. Deel het hooguit met een beperkte groep waarvan je weet dat ze het leuk vinden. Datzelfde geldt voor evenementen. Niet iedereen ontvangt graag een uitnodiging voor een evenement ver weg. Mensen voelen zich misschien verplicht om te gaan.

7. Plaats geen lange teksten of dagelijkse updates

Mail is een heel geschikt medium om langere teksten te versturen. Facebook en andere sociale media zijn juist erg geschikt om korte berichtjes en foto’s te delen. Schrijf liever over de hoogtepunten, bijvoorbeeld een kleinkind dat een diploma heeft gehaald, dan over dagelijkse ditjes en datjes.

8. Denk goed na voordat je foto’s van anderen plaatst

Hoe schattig een kleinkind ook is, deel de foto niet vanzelfsprekend via sociale media. Het zal niet altijd in dank worden afgenomen. Een foto plaatsen op Facebook is anders dan een stapeltje foto’s doornemen met een paar vrienden. Iedereen kijkt mee.

9. Liever geen updates over zieke geliefden of familieleden

Plaats geen openbare berichten over familieleden of vrienden die in het ziekenhuis liggen. Dit kan heel pijnlijk zijn voor anderen. Maak ook hier liever een besloten groep voor aan. Er zijn mensen die graag willen weten hoe het met een patiënt gaat, maar dit soort nieuws is niet voor iedereen. Hoe erg het ook is.[ITEMADVERTORIAL]

Sociale media: even voorstellen

Getty Images
Facebook
Via Facebook kun je berichten, foto’s of – grappige, ontroerende – filmpjes plaatsen. Je kunt de berichten van vrienden en familie op Facebook ook zien en erop reageren. Via de ‘like’-knop kun je aangeven dat je een bericht van een ander ­onder meer leuk, geweldig of verdrietig vindt.

Getty Images
Twitter
In maximaal 140 tekens (één of twee zinnen) kun je een bericht de wereld in sturen. Dat kan een mededeling zijn, een opinie, een grapje of een link naar bijvoorbeeld een interessant artikel of leuk filmpje. Twitter is een handig medium om snel veel informatie te krijgen.

Getty Images
LinkedIn
LinkedIn is een zakelijk netwerk. Mensen geven informatie over wat ze voor werk doen en hebben gedaan. Op LinkedIn zijn ook veel bedrijven en organisaties te vinden. Handig bij sollicitaties.

Getty Images
YouTube
YouTube is eigenlijk een zoekmachine voor video. Je kunt er alles op vinden. Filmpjes, muziek, handleidingen, noem maar op. Dit kun je weer met anderen delen via andere sociale media.

Getty Images
Instagram
Een leuk medium voor mensen die visueel zijn ingesteld. Via Instagram deel je vooral foto’s, die je met filters kunt bewerken, en korte video’s.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine