De spaarrente is laag. Zoekt u naar een alternatief voor meer rendement, dan is beleggen het overwegen waard. Welke keuzes heeft u bij beleggen? We zetten de voors- en tegens op een rij.
Spaarrente is extreem laag
De grote banken bieden nu nog nauwelijks rente voor spaargeld op de vrij opneembare spaarrekening en op een spaarrekening is het rendement nu ook belabberd. Tegelijkertijd blijft inflatie bestaan en dat betekent dat uw vermogen minder waard wordt. Om dit te beperken, kunt u uw spaargeld al tijdelijk vastzetten in een deposito. Niettemin is een behoorlijke spaarrente nodig als u ook vermogensbelasting moet betalen.
Starten met beleggen
Starten met beleggen is het overwegen waard, want u kunt een mooi rendement maken. Maar toch wil niet iedereen beleggen omdat er ook risico's aan beleggen kleven: u kunt geld verliezen. Beleggen is daarom geen alternatief voor sparen en doet u enkel met vermogen waarmee u een risico wil en kan lopen.
Hoeveel risico? Dat is afhankelijk van uw wensen en doelstellingen. Voordat u start met beleggen wordt daarom uw risicoprofiel bepaald door de aanbieder. Dit helpt u een beleggingsproduct te kiezen dat bij uw past.
3 Beleggingsproducten vergeleken
Wie wil gaan beleggen heeft keuze uit verschillende beleggingsproducten. We zetten de voors en tegens voor u op een rij.
1. Zelf beleggen
Zelf beleggen doet u bij een broker. Via een online beleggingsplatform kunt u aandelen en/ of obligaties kopen en verkopen.
● Voordeel: u kunt uw eigen strategie bepalen. Gratis demo-account om het beleggingsplatform te testen.
● Nadeel: basiskennis van beleggen is nodig.
2. Fondsbeleggen
Met fondsbeleggen laat u professionals voor u beleggen. Kies een beleggingsfonds dat bij u past met bijbehorend startbedrag en maandelijkse inleg.
● Voordeel: U heeft er geen omkijken naar. Ruime keuze, dus altijd een passend product.
● Nadeel: Beleggingsfondsen rekenen een beheerfee, dit drukt uw rendement.
3. Pensioensparen
Met pensioensparen zet u eenmalig of maandelijks geld opzij voor later. Uw vermogen wordt beheerd door professionals.
● Voordeel: fiscaal vriendelijk en risico’s worden gespreid.
● Nadeel: lange beleggingshorizon, waarbij eerder geld onttrekken nadelig kan zijn.
4 'Lijfrente' variant
Een lijfrente bestaat uit twee delen: in het eerste deel bouwt u op, in het tweede deel keert het uit. In de tussentijd 'rendeert' dat geld. Maar hoe? Als spaargeld of als belegging?
- Voordeel: hoger rendement is mogelijk net als een hogere uitkering bij aanvang
- Nadeel: U kunt ook geld verliezen op beleggingen.
Genoeg te kiezen bij beleggen
Ook binnen bovenstaande beleggingsproducten valt nog genoeg te kiezen. Vergelijk bij de keuze tussen aanbieders ook de kosten voor beheer en/ of transacties. Het gebruiksgemak van het online beleggingsplatform en/of app verdient ook aandacht. Veel rondom uw beleggingen regelt u namelijk online.
Als laatste is er de prospectus die elke aanbieder moet uitbrengen. Daarin leest u meer over het rendement, de kosten en risico’s. Verplichte kost dus. Bent u klaar om te starten met beleggen? Of kijkt u liever naar sparen met een hogere rente in het EU-buitenland?