De ECB heeft besloten het opkoopprogramma te stoppen. Welke gevolgen heeft dit voor de spaarrente? Lees de spaarrente verwachting voor de tweede helft van 2018.
ECB-besluit stoppen met opkoopprogramma
De kogel is door de kerk: na 2018 stopt de Europese Centrale Bank (ECB) met het opkoopprogramma. De ECB heeft dan 2535 miljard! euro in de economie gepompt. Door leningen op te kopen, hebben banken meer ruimte om geld uit te lenen. Dit zorgt mede voor de lage hypotheekrente van dit moment.
Door een minder ruim monetair beleid verwachten we dat de hypotheekrente op termijn licht zal stijgen. Het kan dus interessant zijn om uw hypotheek nog snel over te sluiten.
Maar wat doet de spaarrente?
De spaarrente wordt vooral beïnvloed door de beleidsrentes die de ECB voert. Dit bepaalt de vergoeding die banken krijgen als ze geld stallen bij de centrale bank. Dit tarief is al ruim 2 jaar -0,40%. Negatief dus. Dit betekent dat banken momenteel betalen voor spaargeld.
Het verhogen van de beleidsrente is een volgende stap in het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen. Als de economie goed blijft draaien moet de ECB op termijn de beleidsrentes gaan verhogen. Analisten van Rabobank zetten in op september 2019 voor de eerste rentestap.
Verwachting voor de spaarrente
Tot die tijd zal de spaarrente naar verwachting op het huidige lage niveau blijven en mogelijk licht verder dalen. Banken leveren immers nog altijd in op hun spaarrekeningen. Zo heeft afgelopen maand de Volksbank, waaronder namen als SNS Bank en Regiobank vallen, de spaarrente met 0,05%.
Mede daardoor is de gemiddelde spaarrente gedaald naar 0,21%.
Spaargeld wordt minder waard
Spaarders moeten dus nog even geduld hebben. Ondertussen wordt hun spaargeld minder waard door de inflatie. In juni stegen de prijzen met 1,7%. U kunt dus weer minder kopen met uw spaargeld.
Wie de inflatie wil overstijgen moet de grens over. Een aantal buitenlandse banken biedt een spaarrente oplopend tot 2%. Tegenwoordig is sparen in het buitenland eenvoudig. Via de spaarplatfomen Savedo en Binck Sparen open je een rekening bij een Europese bank, veilig en volledig in het het Nederlands.