De afgelopen maand hebben de drie grote banken in Nederland hun spaarrente verlaagd. Waar eindigt dit? Gaan we straks betalen om te sparen?
De spaarrente is historisch laag
In september heeft ABN AMRO de spaarrente verlaagd naar 1%. Niet veel later volgde de twee grootste concurrenten ING en Rabobank met een renteverlaging. Het gevolg is, dat de actuele spaarrente inmiddels tot een historisch dieptepunt is gedaald.
Waarom daalt de spaarrente?
De Europese Centrale Bank (ECB) wil de economie stimuleren door lenen en uitgeven aantrekkelijk te maken. Banken kunnen goedkoop lenen, waardoor ook de hypotheekrente historisch laag is. De ECB maakt sparen juist onaantrekkelijk. Ze vragen zelfs een negatieve rente om geld veilig te stallen. Banken betalen hierdoor voor spaargeld en dit zorgt voor de huidige lage spaarrente.
Betalen om te sparen
In theorie kunnen banken ook voor consumenten een negatieve spaarrente rekenen. In praktijk zal het echter niet zo’n vaart lopen. Spaarders zijn een beperkt risico voor de bank, waardoor betalen om te sparen niet nodig is.
De spaarrente is op dit moment dusdanig laag, dat het amper compenseert voor de inflatie (stijging van het prijspeil). Als uw spaargeld ook nog eens boven de heffingsgrens in box 3 komt, betaalt u daarbij vermogensrendementsheffing. In feite legt u dan toe op uw spaargeld.
Waar eindigt dit?
Een hogere spaarrente zit er voorlopig niet in. De economie trekt aan, maar niet dusdanig dat de ECB haar beleid op korte termijn verandert.
Wat nu?
U kunt natuurlijk uw spaargeld beleggen, de hypotheek aflossen of uitgeven. Consumenten sparen echter niet voor niets. Huishoudens hebben een potje nodig voor onverwachte uitgaven. Daarbij kiezen spaarders bewust voor zekerheid. We hebben een aantal tips om te zorgen voor een hogere spaarrente:
- Vergelijk de spaarrente: er valt wel degelijk wat te kiezen. Het verschil tussen de laagste en de hoogste spaarrente is 1.25%.
- Zet uw spaargeld vast. Door uw spaargeld tijdelijk vast te zetten op een deposito rekening ontvangt u een hogere spaarrente.
- Maandelijkse inleg: kies voor een vaste inleg, bijvoorbeeld maandelijks, en u ontvangt een hogere spaarrente.