Spaartegoeden groeien
Nederlandse spaarders hadden eind 2015 ongeveer 4,5 miljard euro meer op hun spaarrekening staan dan een jaar eerder.
Aan het eind van vorig jaar hadden huishoudens in totaal ongeveer 336 miljard euro aan spaargeld bij de Nederlandse banken uitstaan, aldus De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag. Een jaar eerder was ding ongeveer nog 332 miljard euro. Halverwege het jaar hadden spaarders gezamenlijk nog het recordbedrag van 345 miljard euro op hun rekeningen staan.
Slechts 386 miljoen euro van de groei is te danken aan de netto-inleg van spaarders. De rest van de toename zit in de rente die mensen over hun spaargeld ontvangen. In de eerste zes maanden legden spaarders netto zo'n 10 miljard euro in. Maar in de tweede helft werd dit bedrag volledig weer van de spaarrekeningen afgehaald.
Meeste spaargeld opgenomen eind van het jaar
In de laatste maand van het jaar 2015 is het meeste spaargeld opgenomen. Er werd ongeveer voor een bedrag van 4,5 miljard euro opgenomen. Dit heeft niet alleen te maken met de uitgaven vanwege de feestdagen, maar ook met de zoektocht naar alternatieve bestemmingen voor spaargeld.
''Zij zoeken - met in het achterhoofd de peildatum voor de vermogensheffing naar rendabelere alternatieven voor hun spaargeld'', stelt DNB. Sommige huishoudens kiezen er bijvoorbeeld voor om meer op de hypotheek van de woning af te lossen. Dit zorgt ervoor dat er aan het eind van het jaar minder geld op de spaarrekeningen stond. Spaarders moeten belasting betalen als ze eind 2015 meer dan 21.130 aan vermogen hadden.
Minder spaargeld
In de laatste helft van 2015 is er bijna elke maand telkens minder spaargeld ingelegd dan werd opgenomen. Bij deze netto-inleg is de bijgeschreven rente niet meegeteld. Volgens de DNB is de tendens dat er in de tweede helft van januari minder netto wordt ingelegd al in 2013 ingezet. Verder zijn er in januari en mei juist pieken in het spaargeld, omdat veel werknemers dan vakantiegeld en decemberuitkeringen ontvangen.
Vrij opneembare spaarrekeningen
Bijna 85% van als het spaargeld staat op vrij opneembare spaarrekeningen. Het resterende gedeelte, ongeveer 52 miljard euro, staat op rekeningen / deposito's met een vaste looptijd. Dit betekent dat het geld pas na een bepaalde looptijd kan worden opgenomen. Net als in eerder jaren, werd er meer geld op deposito's gestort, dan dat er af werd gehaald. Voor vrij opneembare spaarrekeningen geldt het omgekeerde. Het feit dat er hogere spaarrentes gelden voor geld op spaardeposito's, noemt de DNB een voor de hand liggende zaak.
- Nu.nl