Het alcoholpercentage in drank verlagen, zodat alcoholgebruik wordt teruggedrongen; een nieuwe proef van verslavingswetenschappers. Wij vroegen of u dat een goed idee vindt of niet.
Uitslag van de stelling 'verlagen van het alcoholpercentage is betuttelend': 46% zegt oneens, 54% eens.
'Alle beetjes helpen'
De meningen op PlusOnline zijn dus behoorlijk verdeeld. Een krappe minderheid vindt het geen slecht idee. "Wij drinken graag bier", laat C. Wennink weten. "De laatste tijd ook vaak alcoholvrij. Het maakt tegenwoordig nauwelijks uit qua smaak in vergelijking met alcoholhoudend bier. Een heel goed alternatief!"
"En over een jaartje weer 1% verlagen", voegt Niek Meijer toe. "Wellicht een goed plan, alle beetjes helpen. Na enige tijd raak je eraan gewend en smaakt het biertje of wijntje toch wel lekker", aldus Y. Vreeze.
Theresia gaat nog een stap verder: "Verlagen van het alcoholpercentage is zeker een goed plan", reageert zij. Liever helemaal geen alcohol meer. Rokers worden al aangepakt, maar alcoholisten nauwelijks."
'Leven en laten leven'
Toch vindt de meerderheid van de bezoekers op PlusOnline het betuttelend om het alcoholpercentage in drank te verlagen. Niet iedereen gelooft erin dat dit de juiste oplossing is. "Dan wordt er gewoon een biertje meer gedronken", denkt Corry Karssing van Heerewaarden. "Mensen moeten gewoon hun verantwoordelijkheid nemen."
Debuspiept Oo zegt op Facebook: "Dat is inderdaad betuttelen, net als de anti-rookcampagne." Ook Lucia Koek ziet geen heil in het idee: "Het is een betuttelende maatschappij geworden en het wordt alleen maar erger. Leven en laten leven, is mijn motto."
"Dit gaat gewoonweg niet werken", reageert N. v/d Linden op de website. "De meeste mensen die dagelijks of in grotere hoeveelheden alcohol drinken, zijn verslaafd aan de alcohol (hoewel het grootste gedeelte dit nooit zal toegeven). Ze zullen meer gaan innemen om aan hun tax te komen. Het lost niets op. Diegenen die niet verslaafd zijn, zullen er niets van merken."
Dirk schrijft ten slotte: "Ik denk dat als het percentage wordt verlaagd men al snel gaat denken dat een extra biertje voor het rijden geen kwaad kan. We hebben ook gezien dat extra veiligheidssystemen in de auto vaak leiden tot risicovoller gedrag."