De hele familie kwam op bezoek als je vroeger jarig was. Moeder was uren in de keuken bezig met zelfgemaakte hapjes en drankjes. Die werden uitgestald op een tafel in de woonkamer waar al het bezoek in een kring omheen zat. Welke van deze negen lekkernijen stonden bij u op tafel?
1. Bowl met vruchten uit blik
Dames dronken op verjaardagen bowl, zoete witte wijn of bessenjenever. Bowl werd zelf gemaakt van rode wijn met fruit uit blik. Bovenop een beetje slagroom en het feest was compleet.
2. Glaasjes met sigaretten
Speciaal voor het bezoek stonden glazen met sigaretten op tafel. Hier zaten meestal verschillende soorten in, zoals Belinda of Caballero. In een mum van de tijd stond de kamer blauw van de rook en de glazen werden de hele avond bijgevuld met nieuwe sigaretten. Voor mannen lagen vaak ook een paar Bolknak-sigaren klaar. Voor verjaardagen werd ook de luxe aansteker uit de kast gehaald, net als een mooie asbak.
3. Prikkertjes met augurk, kaas en ui
De prikkertjes met augurk, kaas en zilveruitjes ontbraken op geen enkele verjaardag. Plakjes worst deden het ook goed op een prikker en soms varieerde moeder met een bolletje gember of druiven erbij.
4. Gevulde eieren
De meer creatieve huisvrouw ging aan de slag met gevulde eieren, asperges in ham en ei of rookvlees. Ook populair: toastjes met plakjes ei.
5. Huzarensalade
In de jaren ’80 en ’90 stond steevast een zelfgemaakte huzarensalade op tafel. Gegarneerd met halve eieren en waaiertjes van augurk. Heerlijk!
6. Schaaltje met zoutjes
Schalen met verschillende soorten zoutjes konden zéker niet op tafel ontbreken. Zoute pinda’s waren favoriet.
7. Exota
Wie kent de limonade van Exota nog? Het favoriete drankje van kinderen. Je had de limonade in de kleuren rood (frambozen), groen (grenadine), bruin (champagnepils), geel (citroen) en wit (cider). Vanaf de jaren '50 was het een groot succes in ons land. Tot bleek dat de glazen konden exploderen. Daarna was het snel afgelopen met Exota. In 1973 ging het bedrijf failliet.
8. Plakjes worst
Plakjes worst zaten vaak op een prikker met augurk en ui, maar je kon het ook gewoon los eten met een beetje mosterd erbij. Vooral gekookte worst, ossenworst en leverworst waren in trek.
9. Haring met uitjes
Ook vroeger werd de zoute haring al op feestjes geserveerd. In stukken gesneden met een Hollands vlaggetje in het mootje. In het midden van de schaal met haring lag een berg vers gesneden uitjes en een schaaltje met plakjes zuur.
Wat stond nog meer bij u op tafel dat niet in de lijstje is genoemd? Laat het weten in de reacties.