Stelling: de papieren belastingaangifte moet blijven bestaan

Getty Images

Burgers hebben bij de Belastingdienst per ongeluk inzage gekregen in de privégegevens van anderen. Vindt u dat de digitalisering van gegevens te snel of te ver gaat?

Maatregelen

Mensen kregen onder meer het burgerservicenummer en gegevens over het inkomen te zien van willekeurige 'spookbewoners' op hun adres. De Autoriteit Persoonsgegevens droeg de Belastingdienst op om de problemen op te lossen.

De fiscus neemt nu maatregelen om te voorkomen dat privégegevens zomaar openbaar worden voor anderen. Burgerservicenummers worden nu voor een deel geanonimiseerd.

Extra check

Daarnaast moet iedereen die in de toekomst toeslagen aanvraagt eerst controleren of zijn gegevens overeenkomen met de gegevens uit de 'Basisregistratie Personen'. Als het allemaal klopt, krijgen mensen privacygevoelige informatie te zien. Deze maatregel wordt naar verwachting op 1 juni 2017 doorgevoerd.

Blauwe envelop

De Belastingdienst werkt steeds meer via internet. De blauwe envelop zou eerder verdwijnen, maar na een stroom van klachten en een motie in de Tweede Kamer is dat afgewezen. Wie de aangifte met de blauwe envelop wil doen, moet dat momenteel zelf aangeven. Uiteindelijk zal de Belastingdienst volledig digitaal gaan werken.

Wat vindt u?

De digitalisering heeft het veel eenvoudiger (en sneller) gemaakt om aangifte te doen. Maar bij een fout in het systeem kunnen persoonlijke gegevens zomaar in verkeerde handen vallen. Vertrouwt u op een zo veilig mogelijk systeem en vindt u het online gemak belangrijk? Of ziet u liever de papieren aangifte blijven bestaan?

Breng hierboven aan de linkerzijde uw stem uit, en laat hieronder een reactie achter.