Babylon, Irak, Noord-Korea en Afghanistan: geen vakantielanden die bij het gros van de mensen op het verlanglijstje staat. Toch blijkt de vraag naar ‘extreme’ reizen en bijzondere vakantiebestemmingen toe te nemen. “Toeristen willen thuiskomen met een authentiek, spannend verhaal.”
Dat zegt trendwatcher Isabel Mosk tegen Telegraaf.
Historie
Met name landen die een ramp- of oorlogsverleden hebben, blijken meer in trek dan eerst. Denk aan Pakistan, Haïti of een reis naar de ontplofte kerncentrale in het Oekraïnse Tsjernobyl.
Ook senioren willen vaker buiten de gebaande paden treden, aldus Caspar Steinebach van reisorganisatie CultureRoad. “Ze zijn nieuwsgierig en zoeken een stukje spanning. Wij zorgen dat ze op de moeilijkste plekken komen.”
‘Extreme’ reizen maken toeristen haast altijd met een gids die de situatie goed kent. “We gaan het gevaar niet opzoeken en zorgen voor veiligheid.”
Babylon
Een voorbeeld van zo'n extreme reis is Babylon. De ruïnes van de oude stad werden onlangs op de Unesco Werelderfgoedlijst gezet. Babylon ligt in het door oorlog verscheurde Irak. Toch hoopt het land dat de hoofdstad uit de Oudheid een belangrijke trekpleister gaat worden. Dat zou wel eens kunnen lukken, want volgens Mosk wordt ‘de zucht naar nieuwe ontdekkingen steeds groter.’
Zou u weleens zo’n extreme reis willen maken? Reageer op onze stelling: