In 2015 vertrokken bijna 150.000 mensen uit Nederland om ergens anders een toekomst op te bouwen. Dat is 41 procent meer dan tien jaar geleden. Plus formuleerde de stelling: 'soms overweeg ik te emigreren'.
Zo'n 500 bezoekers van PlusOnline brachten hun stem uit op de stelling: 25% is het oneens, 75% eens.
'Onrust is overal'
Een kwart van u zegt niet denken aan emigreren. Vooral de vraag of het gras daadwerkelijk groener is aan de overkant, is een terugkerend argument. R.E. Ferrol zegt: "Ook ik heb de indruk dat de groep mede landgenoten waarvan de mentaliteit steeds minder wordt, groter wordt. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het samenhangt met de wijze waarop met name Kamerleden zich publiekelijk uiten en gedragen. Maar komt dat in het buitenland niet voor? Misschien is het eerder een tijdsbeeld en heeft emigratie om die reden geen zin, ook al kan ik de neiging ertoe wel begrijpen."
Jaren wennen
Anke sluit zich hierbij aan: "Verhuizen naar een ander land moet je doen als je nog jong bent, denk ook niet dat je snel zult wennen in een andere cultuur. Er is in Nederland trouwens nog plaats genoeg. En trouwens, als je naar een ander land verhuist neem je wel jezelf mee. Hoe ga jij om met de diverse dingen waartegen je nu schopt? Stel je voor, dat het er in je toekomstige domicilie nog erger aan toe is. Je leert een cultuur pas goed kennen als je er een paar jaar woont.
"De mentaliteit van een groot deel van de Nederlanders zou voor mij ook een reden kunnen zijn om te emigreren", reageert Connie van Drecht op Facebook. "Maar ik zou niet weten waarnaartoe en wat tref je daar dan weer aan. Medelanders kun je negeren. Orkanen en aardbevingen bijvoorbeeld niet."
Binnenlandse verhuizing
Volgens Hidkees hoef je helemaal niet te emigreren om tot rust te komen. Hij adviseert mensen om naar Friesland te verhuizen: "Dat heb ik vorig jaar gedaan; ik was er ook geboren en getogen en ben blij terug te zijn. Ik ervaar hier praktisch nooit hufterig of onbeleefd gedrag, integendeel. Rust en ruimte is er ook. Huizenprijzen zijn relatief laag. Als je dan toch nog eens een dagje naar de randstad wilt, zo ver is het niet!"
'Verstikkend leefklimaat'
Toch waren de meesten van u het eens met de stelling: driekwart overweegt weleens te emigreren. Sonja van Rijswijk zegt op Facebook: "Wij zijn in 2009 naar Duitsland gegaan, een droom van mijn man, de paarden aan huis, goedkoper dan in Nederland. Helaas is hij na 2,5 jaar hevige pijnen in oktober 2014 overleden. Ga ik terug naar Nederland? Nee, want de mensen zijn lief, beleefd, behulpzaam, iets wat ik in NL gemist heb."
De kleine dingen
Dick S. begrijpt precies wat Sonja bedoelt. "Bijna 80 en ik prijs mij gelukkig dat ik al bijna 20 jaar voor het grootste deel van het jaar naar de Costa Blanca kan vluchten, en niet alleen voor het prettige klimaat, maar meer om de het verstikkende leefklimaat in Nederland te ontlopen. Het zijn de kleine dingen die het leven hier zoveel aangenamer maken; een kopje koffie en een biertje voor een euro en een dineetje met een fles wijn voor 10 tot 15 euro! Ik bedoel maar.."
"Wij vertrekken dit jaar naar Frankrijk, weg van al die gekke regeltjes en zelfverrijking van de mannen die het voor het zeggen hebben", zegt Ben, terwijl Ellie van Bergem voor een 'ontspannen leven' naar de Oost-Algarve gaat.
Ten slotte reageert Sjaak op de website: "Enkele landen waaronder Nederland gaan ten onder aan de vluchtelingenstroom. Dit wil ik niet meemaken, daarom is emigreren de enige oplossing. Omdat Brussel deze landen ook geen extra geld geeft voor deze opvang, zal dit ten koste gaan van de verzorgingsstaat. Ik vind dat landen die geen vluchtelingen willen opvangen stevig moeten dokken zodat de enkele landen die overspoeld worden door vluchtelingen, in ieder geval niet financieel ten onder gaan..."