Als er niets verandert wordt de postbezorging op het platteland binnen een paar jaar onmogelijk, zo waarschuwt PostNL. Door strenge regels en maatregelen is de helft van die bezorging al verlieslatend.
Strenge regels
Volgens PostNL is er snel actie nodig van de politiek en de toekomstige minister. De postmarkt is de laatste jaren flink veranderd en vooral gekrompen, maar de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) zou daar onvoldoende rekening mee houden. "De maatregelen beschadigen een duurzaam Nederlands postnetwerk en leiden tot concurrentie", zegt Herna Verhagen van PostNL.
Digitalisering
Volgens het postbedrijf zijn de regels waar het zich aan moet houden te streng. Zo wil de ACM dat er meer postbodes op straat komen, terwijl hun tassen juist leger worden. We versturen steeds minder brieven door de komst van WhatsApp en natuurlijk al eerder de mail. Volgens PostNL is de helft van de postbezorging op het platteland op dit moment verlieslatend en wordt deze over een paar jaar zelfs onmogelijk. In veel regio's buiten de grote steden verdwijnen ook steeds meer winkels en banken.
Toezichthouder ACM zegt PostNL wel te begrijpen, maar niets anders te doen dan de regels van de overheid te handhaven. Het ziet bovendien ruimte voor concurrentie op de postmarkt omdat er ondanks legere tassen juist meer pakketjes worden bezorgd.
Wat vindt u?
We zijn benieuwd naar uw mening. Begrijpt u PostNL en moet de overheid ingrijpen om postbezorging op het platteland rendabel te houden? Of is het goed om postbedrijven te laten concurreren voor lage prijzen? Stem eens of oneens en laat hieronder een reactie achter!