Stelling: Ik koop zoveel mogelijk groenten en fruit van het seizoen

Getty Images

Groenten en fruit van het seizoen veroorzaken minder CO2 uitstoot dan soorten die per vliegtuig naar Nederland komen of die zijn gekweekt in een verwarmde kas. Houdt u daar rekening mee?

Groenten zijn het meest duurzaam als ze in Nederland van het land komen, of in een kas groeien die niet veel verwarming nodig heeft, aldus het Voedingscentrum. Dat betekent dat je in de lente asperges, paksoi, tuinbonen en winterpeen eet en in de zomer bloemkool, bospeen en rabarber. Appels kun je het hele jaar door eten, net als tomaten, bananen of citrusvruchten, ook als ze niet uit Nederland komen. Maar aardbeien met de kerst? Dat is geen goed idee. Bramen, bessen, kersen en aardbeien horen in de zomer thuis.

Hoe is dat voor u? Heeft u oog voor de seizoenen als u groente en fruit koopt? En wéét u welke groenten in een bepaald seizoen thuis horen?

Auteur