Festivals, concerten en sportevenementen zijn tot 1 september vanwege het coronavirus verboden en dus afgelast. Dat maakte premier Rutte dinsdagavond tijdens een persconferentie bekend. Organisatoren van evenementen roepen kaarthouders op: vraag geen geld terug, maar accepteer een voucher voor volgend jaar. Wat doet u?
Voucher
Geen Pinkpop, geen Sail Amsterdam en geen betaald voetbal. De lijst van grote en kleinere evenementen die niet doorgaan deze zomer, is lang. Veel toegangskaarten voor afgelaste festivals zijn al aangeschaft. Net zoals artiesten al geboekt zijn en de voorbereidingen in volle gang waren.
Tickethouders krijgen nu de keuze: geld terug of een voucher accepteren. Met die laatste optie proberen organisatoren te voorkomen dat ze in financiële problemen terechtkomen. ,,Je ticket is iets wat waarde heeft”, zegt Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers daarover tegen het Algemeen Dagblad. ,,Als je een kaartje koopt, is dat uitgesteld genieten. Nu duurt het alleen wat langer dan gedacht.”
Niet alle evenementen worden verplaatst naar volgend jaar. Je kunt dan overwegen je verlies te nemen en je ticketkosten als 'donatie' te zien aan bijvoorbeeld de concertzaal of het muzikaal gezelschap.
Geld terug
Consumenten hebben wettelijk gezien recht hun geld terug te krijgen, zo is te lezen op de website van De Consumentenbond. Wie geen voucher wil, hoeft die ook niet te accepteren. Tickethouders vinden dat soms fijn, omdat ze niet zeker weten of ze volgend jaar wel bij het evenement kunnen zijn. Of omdat ze nu liever iets anders met het geld willen doen.
Wat doet u?
Vraagt u liever uw geld terug, of vindt u het geen probleem dat uw ticket wordt omgezet naar volgend jaar? Reageer op onze stelling.