In verschillende delen van het land staken leraren in het basisonderwijs. Voor meer loon en minder werkdruk. Terecht of niet?
Het salaris van een leerkracht in het basisonderwijs begint bij zo’n 2.400 euro bruto per maand. Op basis van een full-time baan. Het salaris kan oplopen naar zo’n 3.700 euro bruto per maand, afhankelijk van ervaring en bijkomende functies, zoals intern begeleider. Volgens de juffen en meesters in het onderwijs is dit lang niet genoeg. Er staat een flinke leegloop op stapel door het vertrek van oud docenten, en er is weinig aanvoer: de pabo’s stromen leeg. Er moet dringend geld bij om het werk voor de klas aantrekkelijk te houden, meent men. Bovendien lopen in vergelijking met middelbare scholen de salarissen achter en de werkdruk is ook op basisscholen op allerlei manieren toegenomen. Er is te veel controle en te weinig vertrouwen, stelde een docent in de Volkskrant.
Veel mensen lijken het eens met de roep om weer waardering, maar de verantwoordelijke minister, Jet Bussemaker, heeft inmiddels al laten weten dat een salarisverhoging er voorlopig niet inzit. Het ministerie kampt met tegenvallers, onder meer door hogere leerlingaantallen. Leerkrachten zijn het zat en gaan daarom een uur staken. Heeft u sympathie voor deze stap?
Gesprekken tussen de onderwijsvakbonden en de overheid hebben niets opgeleverd. 20.000 ‘docenten in het primair onderwijs (PO)’ leggen dinsdag 27 juni het eerste uur het werk neer.