Is het echt schadelijk?
Passief roken of meeroken komt nog steeds voor. Want hoewel het is verboden in openbare ruimtes en op de werkplek, wordt er thuis en op feestjes geregeld 'eentje opgestoken'. Wat is meeroken eigenlijk en hoe schadelijk zijn de gevolgen voor niet-rokers?
Vier op de vijf mensen heeft serieus last van meeroken. Ze klagen onder meer over:
-
irritatie aan ogen, neus en keel
- misselijkheid
- hoofdpijn
Mondiger
Steeds meer rokers beseffen dat en vragen eerst of het is toegestaan dat zij roken. Daarnaast zijn niet-rokers veel mondiger geworden. Als u ongevraagd in een ruimte rookt, kunt u dus verwachten dat u wordt verzocht om uw sigaret direct uit te maken.
Passief roken
Meeroken houdt in dat u ongewild tabaksrook inademt. Zo'n 85 procent van de rook van een sigaret komt direct in de omgeving terecht. Dit wordt ook wel 'zijstroom' genoemd. Daarnaast komt 15 procent van de rook via de longen van de roker in de omgeving terecht. Dit heet de 'hoofdstroom'.
De zijstroom bevat veel hogere concentraties kankerverwekkende en giftige stoffen dan de hoofdstroom. Dat komt omdat de rook van de hoofdstroom eerst is gefilterd door de longen van de roker.
Schadelijke effecten
Als meeroker ademt u zowel de rook van de zij- als de hoofdstroom in. Uit onderzoeken is gebleken dat dit schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid. Daardoor loopt u het risico de volgende aandoeningen te krijgen:
-
longkanker
- hart- en vaatziektes
- astma-aanvallen
- bronchitis
Jaarlijks sterven circa tweehonderd mensen aan de gevolgen van meeroken.
Gevolgen voor kinderen
Meeroken heeft ook schadelijke gevolgen voor kinderen:
- middenoorontstekingen
- luchtwegenaandoeningen
- grotere kans op wiegendood
Als u zwanger bent, doet u er verstandig aan niet te roken. Een ongeboren kind rookt namelijk indirect met u mee. Dat kan leiden tot een vroeggeboorte of een spontane abortus van de vrucht.
De overheid
De Nederlandse overheid heeft inmiddels de nodige maatregelen genomen om het roken tegen te gaan, zoals:
- Antirookcampagnes.
- Een verbod op tabaksreclames op radio en televisie.
- Een rookverbod in openbare gebouwen (1990).
- Een rookverbod op de werkplek (2004).
- Vanaf 10 oktober 2014 geldt er een rookverbod in de gehele horeca.